- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Να εργασθούμε για ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη

Ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στην ολιγομελή αντιπροσωπεία της ΔΣΟ που παρέστη στη Θρονική εορτή της Καθολικής εκκλησίας στον Άγιο Πέτρο, κατόπιν πρόσκλησης του Βατικανού. Ο κ. Χαρακόπουλος, οποίος παραβρέθηκε στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, όπου και ήταν ένας από τους εισηγητές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευγενική πρόσκληση του Βατικανού να παραβρεθούμε στην Θρονική εορτή στον Άγιο Πέτρο. Η παραμονή μας στη Ρώμη για τις ανάγκες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, και η δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή και να ανταλλάξουμε απόψεις με παράγοντες του καθολικισμού, κληρικούς και λαϊκούς, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για όλους. Όπως είχαμε την ευκαιρία να δηλώσουμε και στη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, η επιλογή μας να έλθουμε στη Ρώμη αποσκοπούσε στο να στείλει ένα μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης όλου του χριστιανικού κόσμου για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Είναι αναμφίβολα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Αυτό αφορά τόσο στην επίλυση εσωτερικών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η αλληλεγγύη προς τους αναξιοπαθούντες από την οικονομική κρίση, όσο και προς διεθνή ζητήματα, όπως αυτά που ταλανίζουν την Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα εκεί είναι βέβαιο ότι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε χείρα βοηθείας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών και των χωρών αυτών, όπου μην λησμονούμε πως είναι το λίκνο του χριστιανισμού. Είναι, επίσης, πολύ ελπιδοφόρο ότι όλοι συμφωνούμε πως στην σημερινή Ευρώπη δεν θα πρέπει να υψώσουμε τείχη διαχωρισμού και να επιστρέψουμε σε ξεπερασμένες αντιθέσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης να εργασθούμε για ένα κοινό μέλλον, διατηρώντας οπωσδήποτε ο καθένας την ιδιαίτερη ταυτότητά του».

Στη Θρονική εορτή της καθολικής εκκλησίας παρέστη εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ. Την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ αποτελούσαν, εκτός του κ. Χαρακοπούλου, ο βουλευτής της Αρμενίας κ. Artashes Geghamyan ο βουλευτής του Κογκό κ. Barthelemy Tshiongo, ο βουλευτής της Λετονίας κ. Andrejs Klementievs, η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Νοτίου Αφρικής κ. Αικατερίνη Κωνσταντινίδου, και οι Σύμβουλοι κ. Κώστας Μυγδάλης και κ. Βαλέριος Αλεξέγιεφ.