Μάξιμος: Καυτά ερωτήματα για την αντιπυρική προστασία της χώρας!


Tags |

«Δυο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Π.Υ.) της χώρας εκπέμπουν σήμα κινδύνου και διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «από τις μέχρι σήμερα επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου αλλά και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ολοφάνερο, ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις και παραλείψεις στις απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε και πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η θωράκιση του Σώματος με όλα τα απαραίτητα μέσα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα σήμερα προκύπτει ότι:

  • Παρουσιάζονται ελλείψεις στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς από τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος δεν γνωρίζουμε πόσα θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφόσον έχουν να συντηρηθούν από τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον το κόστος αποκατάστασής τους θα είναι μεγαλύτερο.
  • Δεν έχει ολοκληρωθεί η μίσθωση των ιδιωτικών ελικοπτέρων που κάθε χρόνο χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα για την ενίσχυση του στόλου του, παρά τις σχετικές δηλώσεις στις 31-05-2017 του αρμοδίου υπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
  • Από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δίδονται σήμερα 10 αεροσκάφη και δεν αναμένεται να ενταχθούν άλλα στον σχεδιασμό.
  • Στο στόλο των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη ετήσια συντήρησή του, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά, περίπου το 20% του συνόλου, να είναι παροπλισμένα και πολλά να κυκλοφορούν με προβλήματα. Μάλιστα, πολλοί Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών περιγράφουν δυσκολίες στη συντήρησή τους που οφείλεται στην άρνηση ιδιωτικών συνεργείων να προβούν στις απαραίτητες εργασίες γιατί τους οφείλονται από το κράτος τα χρήματα από τη συντήρηση προηγούμενων ετών. Επιπλέον, είναι άγνωστο εάν έχει προχωρήσει η προμήθεια νέων ελαστικών για τα οχήματα, με κίνδυνο, ενόψει των συχνών περιπολιών, που αυτά πρόκειται να κάνουν εντός τους καλοκαιριού σε δύσβατους και ορεινούς δρόμους, να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των πυροσβεστικών οχημάτων που θα χαλάσουν και θα τεθούν εκτός λειτουργίας.
  • Χωρίς συντήρηση και εξασφάλιση του ελαχίστου των προδιαγραφών ασφαλείας παραμένουν τα 8 πυροσβεστικά πλοία που διαθέτει το Σώμα και με τον Λιμενικό Πυροσβεστικό Σταθμό Καβάλας να μην έχει λειτουργήσει ακόμη, με συνέπεια την μειωμένη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πυρασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Με την ίδρυση των νέων Π.Υ. των αεροδρομίων και την στελέχωση των κλιμακίων των Εθνικών Οδών μετατέθηκαν πάνω από 500 άτομα (Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες και Πυροσβέστες Πενταετούς Θητείας) από διάφορες Υπηρεσίες της χώρας προς τις νέες αυτές Π.Υ. ειδικού χαρακτήρα. Αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς θα μειωθεί η δυνατότητα στελέχωσης σχεδόν κατά 300 οχήματα (2 άτομα ανά όχημα) σε ημερήσια βάση σε όλη την επικράτεια.
  • Δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση για την τόνωση, ανάπτυξη και ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο θεσμός αυτός τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί.
  • Δεν έχει υπάρξει καμία ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών, την συντήρηση των δημοτικών υδροφόρων οχημάτων και υδατοδεξαμενών, την καταγραφή της κατάστασης του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, καθώς και την καταγραφή, τον έλεγχο και το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών, παρά το ότι αυτό γίνεται απ τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και οι φορείς ενημερώνονται έγκαιρα».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε άμεσα να παραμείνουν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος;
  2. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
  3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να επισκευαστούν άμεσα και να είναι έτοιμα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα μας;
  4. Έχει προγραμματιστεί και πότε πρόκειται να γίνει συντήρηση των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων και των πυροσβεστικών πλοίων του Σώματος;
  5. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο τα κενά που δημιουργήθηκαν με την ίδρυση των νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών;
  6. Ποιες δράσεις πρόκειται να υλοποιήσετε για την ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα;
  7. Έχει γίνει έλεγχος των δράσεων που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υλοποιεί κατά την αντιπυρική περίοδο, και ποιο το επίπεδο ετοιμότητας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;