Μάξιμος: Οι αγρότες απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις


Tags |

«Το μένος του καιρού εναντίον των αγροτών στο νομό Λάρισας δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Παρά τις έντονες χαλαζοπτώσεις τον τελευταίο καιρό, τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν την αγροτική παραγωγή, γεμίζοντας απογοήτευση τους αγρότες». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Τεμπών και Αγιάς.

Όπως επισημαίνει ο Θεσσαλός πολιτικός «οι ζημιές ξεκίνησαν από την ορεινή Καλλιπεύκη, άλλα και πιο πριν, από την Καρυά Ελασσόνας και συνεχίστηκαν σε αγροτικές περιοχές στους Γόννους, στον Ευαγγελισμό, στην Ελάτεια, στο Πουρνάρι, στο Συκούριο έως και αγροτικές περιοχές της Αγιάς, όπως το Βαθύρεμα, γύρω από το Γερακάρι και μέχρι τον Αετόλοφο.

Αγρότες, μάρτυρες του φαινόμενου και των ζημιών, τονίζουν το μέγεθος και την ένταση της χαλαζόπτωσης που ζημίωσε σημαντικά ότι βρήκε στο διάβα της. Στις περιοχές του δήμου Τεμπών, όπου η χαλαζόπτωση είχε μεγαλύτερη έκταση, επλήγησαν ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, καλαμπόκια, βερίκοκα, κηπευτικά καθώς και φασόλια και πατάτες στα ορεινά, ενώ στις περιοχές της Αγιάς επλήγησαν κυρίως μηλοειδή και κεράσια».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «φέτος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα η χαλαζόπτωση είναι άνευ προηγουμένου και κυριολεκτικά έχει πλήξει τις περισσότερες περιοχές του νομού. Όπως είναι λογικό, οι αγρότες που δεν θα συγκομίσουν την παραγωγή τους απαιτούν τάχιστη ανταπόκριση από την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ».

Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Επειδή η περιοχή που επλήγη είναι μεγάλη σε έκταση και ανομοιόμορφη σε ανάγλυφο, με πολλές και διαφορετικές καλλιέργειες, οι αποτυπώσεις της ζημιάς πρέπει να είναι κατά το δυνατόν γρήγορες και δίκαιες. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό;
  2. Επαρκεί το προσωπικό του τοπικού Υποκαταστήματος της Λάρισας για να καλύψει επαρκώς τον όγκο των ζημιών που έχει προκύψει; Αν όχι τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό;