- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Καινοτομία Διαχείρισης Κλιματικής Αλλαγής και Κυκλικής Οικονομίας

Το «Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας» Θεσσαλίας (ΚΤΕ/Θ) και το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων» (HortLab) του ΤΕΙ Θεσσαλίας, διοργανώνουν στις 20 Ιουνίου 2017 και ώρα 09:00 ημερίδα με θέμα: «Καινοτομία Διαχείρισης Κλιματικής Αλλαγής και Κυκλικής Οικονομίας».

Η Ημερίδα παρουσιάζει τρέχοντα επιτεύγματα διαχείρισης κλιματικής αλλαγής στον γεωργικό και γεωργοβιομηχανικό τομέα, ενώ δίνει έμφαση στις τεχνικές ροές προϊόντων και υπηρεσιών της κυκλικής αγροδιατροφικής οικονομίας  που μπορούν να αποφέρουν σταθερό και μεθοδικά αυξανόμενο εισόδημα στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως στόχο την ενημέρωση επενδυτών αγροτοδιατροφικού τομέα, ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών, στελεχών δημόσιας διοίκησης, στελεχών δημόσιας υγείας και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας  σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και κυκλικής οικονομίας. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα δοθούν πρακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στους ανωτέρω τομείς, συμβάλλοντας έτσι στην εξωστρεφή ανάπτυξη της περιοχής.

Συγκεκριμένα στο πρώτο τμήμα της Ημερίδας που αφορά την κλιματική αλλαγή, θα γίνουν παρουσιάσεις  για την καινοτομία ελέγχου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στην γεωργική παραγωγή ενσωματώνοντας τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Δράσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο οικονομικά βιώσιμης γεωργίας, επιλεγμένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα προταθούν ως εναλλακτικές καλλιέργειες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Το δεύτερο τμήμα της Ημερίδας σχετίζεται με την κυκλική οικονομία και τις παραμέτρους ωριμότητας καινοτομίας που πρέπει να  ελέγχονται σε αυτή κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών πλάνων όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή και σε αστικά κέντρα που μορφοποιούνται σε έξυπνες πόλεις. Έτσι, ως βασικοί πυλώνες της κυκλικής οικονομίας αναλύονται το νερό, η γεωργική παραγωγή, η διατροφή, η προστασία από επιδημιολογικής αξίας επιβλαβείς οργανισμούς και η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο, Κεντρικός Διάδρομος Κτιρίου Διοίκησης ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η Oργανωτική Επιτροπή της Hμερίδας αποτελείται από τους Dr. Σπηλιώτη Ξενοφών, Καθηγητή & Διευθυντή ΚΤΕ/Θ [E-mail: spil@teilar.gr [1]], Dr. Παπαχατζή Αλέξανδρο, Καθηγητή, Διευθυντή Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος ΚΤΕ/Θ και του Εργαστήριου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» ΤΕΙ Θεσσαλίας και Συντονιστήτου Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ Adapt2Change [E-mail: papachad@teilar.gr [2]] και Dr. Καλορίζου Ελένη, Κύρια Ερευνήτρια ΚΤΕ Θεσσαλίας [E-mail: hkalorizou@teilar.gr [3]].

 

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων