- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Το είναι και το φαίνεσθαι της, κατά πλειοψηφία, ανακοίνωσης του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας

Η  πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας, ένα μήνα μετά,  ετεροχρονισμένα και στην ουσία άνευ αντικειμένου, θυμάται να βγάλει ανακοίνωση, για θέματα λυμένα και γνωστά στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ανακοίνωση, αν και αφορά υπηρεσιακά ζητήματα, δεν απευθύνεται στην υπηρεσία αλλά προσωπικά στην Περιφερειακή Δ/ντρια. Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια για αποδόμηση και αμφισβήτηση της δημοκρατικότητας των ενεργειών της, εφαρμόζοντας την  σκηνοθετική τακτική «character assassination» της σειράς House of Cards.  Τα ίδια τα γεγονότα όμως τους διαψεύδουν.

Ας  τα πάρουμε με τη σειρά:

Είναι γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα ορισμού νέων μελών στα διευρυμένα υπηρεσιακά συμβούλια ήταν ιδιαιτέρα περιορισμένο. Σε αυτό το ασφυκτικό και για την υπηρεσία πλαίσιο,  «εμμένοντας στη δημοκρατική θέση» για εκπροσώπηση όσο το δυνατόν ευρύτερων δυνάμεων των εκπαιδευτικών, ζητήθηκε  η συμμετοχή από τους συλλόγους, παρόλο που η εγκύκλιος δεν το προέβλεπε. Αντίθετα, το συγκεκριμένο έγγραφο  αναφέρει ότι ο Περ/κός Δ/ντης, ορίζει τα μέλη. Στις 10/5 στάλθηκε, από την υπηρεσία μας, η πρόσκληση στα Δ.Σ των συλλόγων. Η ενημέρωση των, εκτός των υπηρεσιακών συμβουλίων, δυνάμεων για την οποία δεν είχε χρόνο το Δ. Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας και κάποια ακόμη ΔΣ συλλόγων αρνήθηκαν να την κάνουν,  έγινε από τις Δ/νσεις και από την Περ/κη Δ/νση και η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση.  Μέχρι την Παρασκευή 12/5,  η 3η και κατά περίπτωση η 4η συνδικαλιστική δύναμη, πρότεινε τα μέλη της. Εύλογα προκύπτει το ρητορικό ερώτημα : ποιον εκφράζει η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ με την παρούσα διαμαρτυρία,  ένα και πλέον μήνα αργότερα,  αφού οι συνάδελφοί τους και ενημερώθηκαν και ανταποκρίθηκαν;

Σε ότι αφορά τα «πρέπει» των προσωπικών απαντήσεων της Περιφερειακής Δ/ντριας, τα οποία απαιτεί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, είναι αυτονόητο ότι οι προσωπικές απαντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων δεν αφορούν κανένα, πόσο δε μάλλον όταν γίνεται κατάχρηση του χώρου και του χρόνου των ΜΜΕ και των αναγνωστών τους. Σε ότι αφορά τις υπηρεσιακές απαντήσεις, αυτές δίνονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των εγκυκλίων και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου μετά από αίτησή του.

Σε αυτό το πλαίσιο το «δημοκρατικό αίτημα» του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας   «να κοινοποιηθούν τα ονόματα που έκαναν αίτηση» προσκρούει, όπως πολλάκις του έχει απαντηθεί προφορικώς και εγγράφως, στη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αρ. 273/2009, η οποία αναφέρει ότι ονόματα και προσωπικά δεδομένα δεν γνωστοποιούνται χωρίς ενημέρωση ή σύμφωνη γνώμη των υποκειμένων των δεδομένων.

Τέλος, ο καθορισμός των κενών και πλεονασμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι αρμοδιότητα των Δ/σεων  Εκ/σης.  Μάλιστα, οριστικοποιούνται με τη γνώμη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ) και  καταχωρούνται απευθείας από τους Δ/ντες Εκ/σης στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς  τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτου. Η εκτίμηση του Περιφερειακού Δ/ντη γίνεται στο πλαίσιο της παρ.7 του αρ. 7 του ν. 3848/2010.