Κέλλας σε Γιαβρόγλου: Σε κίνδυνο η λειτουργία των ΕΠΑΛ


Tags |

Το θέμα των “προβλημάτων που δημιουργεί εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις εγγραφές του επόμενου έτους στα ΕΠΑΛ” φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Την ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ν. Αργολίδας, κ. Γιάννη Ανδριανό, συνυπογράφουν η Τομεάρχης Παιδείας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και η βουλευτής Ν. Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου.

Οι βουλευτές του Τομέα Παιδείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν τις “έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για δύο εγκυκλίους που απεστάλησαν από το Υπουργείο στις 26 και 31 Μαΐου (αρ. πρωτ. 89047/ΓΔ4/26-05-2017 και Φ1α/91085/Δ4/31-05-2017) σχετικά με τη διαδικασία εγγραφών μαθητών για το επόμενο σχολικό έτος στα ΕΠΑΛ.

Η νέα διαδικασία, μάλιστα, που γνωστοποιείται από τις εν λόγω εγκυκλίους, δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους τελειόφοιτους των Γυμνασίων, καθώς υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης προτίμησης έχουν μόνον όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, καθώς και όλοι οι ήδη φοιτούντες σε ΕΠΑΛ που προάγονται στην επόμενη τάξη, και όχι οι εισαγόμενοι  φοιτούντες στα ΓΕΛ”.

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν πως “η προθεσμία υποβολής της εν λόγω δήλωσης είναι ασφυκτική καθώς προβλέπονται μόλις πέντε ημέρες (19-23 Ιουνίου) χωρίς να έχουν εγκαίρως ενημερωθεί οι μαθητές για την σημαντική αυτή αλλαγή, ενώ έχει καθυστερήσει η δημιουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η ανακοίνωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και των κωδικών. Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη καταληκτική προθεσμία για τα υπόλοιπα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η 30η Ιουνίου”.

Οι βουλευτές της ΝΔ, σημειώνουν ότι “οι προβλέψεις των εγκυκλίων  θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών τμημάτων των  ΕΠΑΛ κυρίως των  εσπερινών, με δεδομένο ότι οι μαθητές των ΣΔΕ, που αποτελούν μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού των σχολείων αυτών, θα αποφοιτήσουν φέτος στις 30 Ιουλίου. Τα προβλήματα που εντοπίζονται στις εγγραφές των ΕΠΑΛ, θα πρέπει να λυθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρακωλύονται όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ και να μην αντιμετωπίζονται οι απόφοιτοι των ΣΔΕ ως μαθητές δεύτερης κατηγορίας”.

Κατόπιν όλων αυτών οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, “με ποιες συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις θα αρθούν τα προβλήματα που δημιουργούν στα ΕΠΑΛ οι ως άνω εγκύκλιοι του Υπουργείου”;