- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ασθένειες της φιστικιάς λόγω βροχοπτώσεων

Τα πρώτα συμπτώματα, όπως ξηράνσεις φύλλων και κηλιδώσεις καρπών, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ευνοούν την ταχύτατη εξάπλωση της ασθένειας.

Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ οι επεμβάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

 

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: azoxystrobin, boscalid, pyraclostrobin.

 

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ (Septoria spp.)

Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου έχουν ευνοήσει την εμφάνιση της ασθένειας (εικόνα 3), με τα συμπτώματα να είναι κατά τόπους έντονα (εικόνα 4). Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

 

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.

 

ΨΥΛΛΑ (Agonoscena pistaciae)

 

Θα πρέπει οι παραγωγοί να ελέγχουν την καλλιέργειά τους για την πιθανή παρουσία του εντόμου και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές  (εικόνα 5) να διενεργηθεί ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό προϊόν.

 

Υπενυθμίζεται ότι ο πληθυσμός της ψύλλας, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την σημαντική εξασθένηση της καλλιέργειας.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: spinosad.

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος α.α.

 

Δρ. Λύκας Δημήτριος