Αποστόλου σε Κέλλα: Σε διαδικασία εξατομίκευσης ζημιάς και τα αμύγδαλα στο Καλοχώρι


Tags |

“Οι καλλιέργειες των αμυγδάλων που επλήγησαν τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή του Καλοχωρίου, συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία εξατομίκευσης των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ”, απαντά σε σχετική ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Κέλλας είχε επισημάνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ότι “παρά το γεγονός πως τα συνεργεία του ΕΛΓΑ προχώρησαν σε εκτιμήσεις για απώλεια παραγωγής στα βερίκοκα, δε συνέβη το ίδιο και στα αμύγδαλα. Έτσι, επικρατεί το παράδοξο ορισμένοι παραγωγοί να αποζημιωθούν για τις βερικοκιές τους κι όχι για τις αμυγδαλιές, που βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο χωράφι”.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου απάντησε μεταξύ άλλων πως “το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν διενεργηθεί επιτόπιες πρώτες εκτιμήσεις για όλες τις καλλιέργειες (συμπεριλαμβανομένων και των αμυγδάλων) και στη συνέχεια θα διενεργηθούν οι τελικές εκτιμήσεις από τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α., έτσι ώστε να διαπιστωθεί ακριβέστερα το ύψος της ζημιάς προς όφελος των παραγωγών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, σύμφωνα με τον προαναφερόμενο Κανονισμό”.

Επ’ αφορμή του συγκεκριμένου ζητήματος που προέκυψε, ο Λαρισαίος πολιτικός είχε ζητήσει επίσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη θεσμοθέτηση ειδικού φορέα, που αφενός θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την επιστημονική τεκμηρίωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και αφετέρου θα συνδράμει στη διαρκή επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα ο υπουργός υποστήριξε πως “επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμος 3877/2010), για να ενταχθεί ένας νέος κίνδυνος στην ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛ.Γ.Α., θα πρέπει; α) να προηγηθεί εκπόνηση επιστημονικής μελέτης,

β) να διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη (στην οποία, εκτός των άλλων, θα πρέπει να καθορίζονται το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος κάλυψής της-αλλαγή ασφαλίστρου) και

γ) να εκδοθεί κατόπιν Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπου θα καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ,Α.

Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή απαιτεί μελέτη τεχνική και οικονομική για τις επιπτώσεις τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές όσο και στη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων.

Ως εκ τούτου, γίνεται σαφές ότι για την ένταξη ενός κινδύνου στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. πρέπει να τηρηθούν τα ανωτέρω, τα οποία περιγράφονται στον προαναφερόμενο νόμο 3877/10, που διέπει την αγροτική ασφάλιση της χώρας”.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Αποστόλου, ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε τα εξής:

“Εκφράζω την ικανοποίησή μου καθώς ο ΕΛΓΑ αναθεωρεί την αρχική του στάση και συμπεριλαμβάνει στη διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών από τον παγετό και τις καλλιέργειες του αμυγδάλου. Ευελπιστώ όμως, πως τα τελικά πορίσματα θα οδηγήσουν σε αποζημιώσεις που θα διέπονται από απόλυτο πνεύμα δικαιοσύνης, καθώς οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της περιοχής είναι μεγάλες.

Σε ότι αφορά την ανάγκη για έναν πιο σύγχρονο και πιο ευέλικτο ΕΛΓΑ, που θα απαντά σαφώς και εγκαίρως σε όλες τις προκλήσεις του πρωτογενή τομέα, θεωρώ πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από υπάρχουσες διατάξεις και κανονισμούς, αλλά να βγει μπροστά και να νομοθετήσει προς όφελος των αγροτών”.