- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος από Βερδικούσια: Μέτρα υπέρ πολυτέκνων και τριτέκνων

O Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τη Βερδικούσια Ελασσόνας, που είναι γνωστή στο πανελλήνιο για την πολυτεκνία της. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Κώστα Τσέτσιλα, τον εφημέριο π. Αθανάσιο Ματζαρή, τον υπερπολύτεκνο δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Σινάπαλο, την τοπική σύμβουλο κ. Σούλα Χαραλάμπου-Αγρόδημου και κατοίκους του χωριού, παρουσία του αντιδημάρχου Ελασσόνας κ. Γιάννη Σαπουνά, για τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής της βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος: «θεώρησα καθήκον μου, μετά την εκλογή μου στη θέση του Αντιπροέδρου της Διακομματικής για το Δημογραφικό, να ξεκινήσω τις επαφές μου από την Βερδικούσια, το ορεινό κεφαλοχώρι που έχει γίνει συνώνυμο των πολυτέκνων.

Προφανώς υπήρξαν ολιγωρίες, τα προηγούμενα χρόνια, από πλευράς της πολιτείας που υποτίμησε το δημογραφικό και φτάσαμε σήμερα σε ένα οριακό σημείο, κατά το οποίο αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα αναστροφής του δημογραφικού κατήφορου, το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο για τον ελληνισμό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχονταν το 1930 σε 6,5 εκατομμύρια και των Τούρκων σε 13,5 εκατομμύρια. Η αναλογία, δηλαδή, με τους γείτονες μας ήταν ένας Έλληνας προς δυο Τούρκους. Σήμερα, ο πληθυσμός στην Ελλάδα μόλις που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια, ενώ οι Τούρκοι αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια. Ενώ ο ελληνικός πληθυσμός είναι γηρασμένος, διαβάζουμε ότι στην Τουρκία 25 εκατομμύρια είναι κάτω των 18 ετών.

Πιστεύω ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να υπάρξουν και κίνητρα οικονομικής φύσης για την τεκνοποίηση. Υπάρχουν, όμως, και άλλα κίνητρα που δεν έχουν οικονομικό κόστος, που πρέπει άμεσα να θεσπίσουμε. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιδιώξω να έχω τις απόψεις όλων όσοι αγωνιούν για το δημογραφικό πρόβλημα, με πρώτους τους θεσμικούς εκπροσώπους πολυτέκνων και τριτέκνων, αλλά και την ελλαδική Εκκλησία, που χρόνια τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».