- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Δημήτρης Σιούφας: Το έργο της κυβέρνησης του Κων/νου Μητσοτάκη στην κοινωνική ασφάλιση και υγεία

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Πολιτικός ηγέτης με πίστη στη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό, την Ευρώπη, την Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Συμφιλίωση. Θα αναφερθώ σε σημαντικά κορυφαία δείγματα του έργου του, στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας που είχα την τιμή να χειριστώ στην Κυβέρνηση του από το 1991 έως το 1993.

Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση της περιόδου 1990-1992, κορυφαίο επίτευγμα της κυβέρνησής του, έσωσε για μακρό διάστημα την κοινωνική πολιτική και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Έργο της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το πρωί στις 8 η ώρα της 5 Δεκεμβρίου το 1992, πρώτη μέρα στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο γραφείο μου στο Υπουργείο, ήλθε και ζήτησε να με δει ένας σπουδαίος Έλληνας ο Σπύρος Μεταξάς.Με ξεχωριστή προσφορά στη χώρα και αναρίθμητες άλλες γνωστές και οι πιο πολλές άγνωστεςευεργεσίες στην Πατρίδα αλλά και πολύ απλός και διακριτικός άνθρωπος. Πρόεδρος τότε του ΩΝΑΣΕΙΟΥ Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Τον δέχθηκα αμέσως. Παρέμεινε όρθιος και είχε στο χέρι του ένα χαρτί με την παραίτησή του. Και μου είπε: Υπουργέ καλή επιτυχία στο έργο σου. Δεν αντέχω άλλο την δοκιμασία της Διοίκησης του Ωνασείου, οι συχνές αλλαγές Υπουργών, το Ωνάσειο έτοιμο κτιριακά, εξοπλισμός εγκατεστημένος, αλλά δεν προχωρά η στελέχωσή του για να λειτουργήσει. Παραιτούμαι. Τον κοίταξα στα μάτια και του είπα: Δεν την κάνω δεκτή. Δεν ξέρω τι συνέβη μέχρι σήμερα, αλλά να συμφωνήσουμε ότι θα παραμείνετε για έξι μήνες και αν δεν το λειτουργήσουμε πρώτα θα παραιτηθώ εγώ και μετά παραιτείσθε εσείς. Συμφώνησε.

Αμέσως μετά πήρα τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον ενημέρωσα για το τι συνέβη. Με συνεχάρη για την στάση μου, και είπε: Προχώρα το. Κράτησε και  ημερομηνία δέσμευσής μου. Στα μέσα Ιουλίου ήταν όλα έτοιμα. Επελέγησαν οι καλύτεροικαρδιοχειρουργοί, καρδιολόγοι και λοιπό επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

Και όλα αυτά με άριστη συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Στέλιο Παπαδημητρίου, του οποίου ιδρύματος άλλωστε το καρδιοχειρουργικό κέντρο ήταν δωρεά. Του λαμπρού ΔΣ του κέντρου, του τότε Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Καθηγητή Γιάννη Παπαδημητρίου και του νεοδιορισθέντος των Οκτώβριο του 1992 Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Καθηγητή Αντώνη Κονταράτου.

Και στις 17 Ιουλίου γίνεται η πρώτη επέμβαση και τα εγκαίνια του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ενός από τα καλύτερα στον κόσμο. Στο μεταξύ  είχε εφαρμοστεί μια σημαντική απόφαση του Γιώργου Σούρλαμέχρι τότε Υπουργού Υγείας, για δυνατότητα και από ιδιωτικά Ιατρικά Κέντρα Καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων εκτός και από λίγα Κρατικά νοσοκομεία. Σημειώνω ότι μέχρι τότε περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας πήγαιναν για αυτές τις επεμβάσεις κυρίως σε Μεγάλη Βρετανία με τρομακτική επιβάρυνση των Ταμείων γι’ αυτές τις επεμβάσεις και δοκιμασίες ψυχικές και οικονομικές των οικογενειών τους. Σφραγίδα Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Θα σταθώ ακόμα σε ορισμένα από αυτές τις θητείες μου ως Υπουργού στην Κυβέρνησή του.

Όλοι γνωρίζουμε τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης κάθε πολίτη. Περιεχόμενο του νόμου 2084/1992 άρθρο 64, γνωστού ως νόμου Σιούφα, γιατί εισήγαγε και αυτή την μεταρρύθμιση. Είναι γνωστές οι ωφέλειες από την καθιέρωση αυτού του μοναδικού αριθμού και οι προσπάθειες που κάνω από τότε, αυτός ο αριθμός να είναι μοναδικόςπαντού.Στην Εφορία, στις ταυτότητες, στα διαβατήρια, στα διπλώματα οδήγησης, στην κάρτα Υγείας. Και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για να επιτευχθεί αυτό.

Πόσοι θυμούνται σήμεραότι ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πρώην ΚΕΕΛ, είναι έργα σταθμοί της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πόσοι θυμούνται, ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου, η λειτουργία και τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Ελευσίνας, η δρομολόγηση της δημιουργίας του Πανεπιστημιακού Αττικού Νοσοκομείου Αθηνών, ο εκσυγχρονισμός των κλινικών του ΙΚΑ, των νέων ιατρείων, νέων υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ. Είναι έργα κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πόσοι θυμούνται ότι, η καθιέρωση συστηματικής δημογραφικής πολιτικής, Υπουργός Υγείας η Μαριέτα Γιαννάκου, με πολυτεκνικά επιδόματα, ισόβια σύνταξη στη πολύτεκνη μάνα.Πόσοι θυμούνται την σύσταση του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ) για την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για ασθενέστερους ασφαλιστικούς φορείς. Και αυτά έργα της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αιωνία του η μνήμη.

Του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», 3/4-06-2017