Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιου στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ


Tags |

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κύριο Θεοφ. Κουρεμπέ, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας κ. Κωστής Νούσιος, ζητώντας την να μην γίνει αποδυνάμωση του ΕΛΓΑ Λάρισας με την μετακίνηση προσωπικού στον ΕΛΓΑ Βέροιας τη στιγμή που στη Λάρισα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι έλεγχοι για τις καταστροφές του Ιανουαρίου 2017. Η επιστολή αναλυτικά έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε,

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, με το άρθρο 20 του Ν.2190/1994, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα προσλήφθηκαν 20 γεωπόνοι, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Η προκήρυξη αφορούσε την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2017 στην απώλεια παραγωγής και στη ζημιά του φυτικού κεφαλαίου σε δενδρώδεις και άλλες πολυετείς καλλιέργειες.

Από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα, το πρόγραμμα για την αποζημίωση των παραγωγών  έχει «παγώσει», με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει ακόμη  δηλώσεις ζημιάς. Βάσει των εκτιμήσεων των προϊσταμένων του γραφείου, αναμένεται μεγάλος αριθμός δηλώσεων ζημιάς κυρίως στο νομό Λάρισας, τα νησιά των Σποράδων αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο διάστημα της αναμονής, οι προσληφθέντες γεωπόνοι απασχολήθηκαν στην περιοχή των Γόννων Λάρισας, σε εκτιμήσεις ελαιόδεντρων που κάηκαν από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2016, καθώς και σε εκτιμήσεις στο Δήμο Νέσσωνος σε αμύγδαλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, 12 προσληφθέντες ενημερώθηκαν ότι το υποκατάστημα της Βέροιας ζητά προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες σε εκτιμήσεις που προέκυψαν, όχι όμως επειγουσών και απροβλέπτων αναγκών, αλλά αναγκών που εμπίπτουν στο εργασιακό αντικείμενο του ΕΛΓΑ Ημαθίας (ζημιές από άκαιρες αλλά όχι μαζικές βροχοπτώσεις). Ο προϊστάμενος επέλεξε 12 εποχικούς, υπό την απειλή ότι άρνηση μετακίνησης θα σημάνει την απόλυσή μας, με εισήγηση της κεντρικής υπηρεσίας. Μπροστά στον εν λόγω εκβιασμό, 3 από τους γεωπόνους δέχτηκαν.

Την Τετάρτη, 24/5/2017, ο προϊστάμενος ενημέρωσε επισήμως τους υπόλοιπους 9 εποχικούς γεωπόνους πως οφείλουν να παρουσιαστούν την προσεχή Δευτέρα (29/5/2017) στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και πως όσοι δεν ανταποκριθούν στην εντολή μετακίνησης θα απολυθούν.

Δεδομένου ότι από μέρα σε μέρα αναμένονται οι δηλώσεις ζημίας και θα υπάρχει αντικείμενο εργασίας στο γραφείο της Λάρισας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης, μιας και στο υποκατάστημα της Βέροιας υπάρχει μόνιμο προσωπικό, που μπορεί να ανταποκριθεί στους ελέγχους (μετακινήθηκαν εργαζόμενοι και από τη Θεσσαλονίκη) ενώ προσελήφθησαν και καινούριοι εποχικοί.

 

Η μετακίνησή τους στη Βέροια θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του προσωπικού του γραφείου της Λάρισας και επιπλέον καθυστερήσεις του έργου των εκτιμήσεων στις παγετόπληκτες καλλιέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι και ο λόγος της πρόσληψής τους. Ακολούθως θα καθυστερήσει και η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες-παραγωγούς της περιοχής.

Με την παρούσα επιστολή, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω κύριε Πρόεδρε την ανάκληση της μετακίνησης η οποία προφανέστατα αποφασίστηκε χωρίς να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.

Γνωρίζουμε βεβαίως πως με το γράμμα του νόμου, η κεντρική διοίκηση έχει το δικαίωμα να διατάξει μετακινήσεις αν δεν υπάρχει εργασιακό αντικείμενο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αφενός υπάρχει (ή θα υπάρξει πολύ σύντομα) αντικείμενο, αφετέρου τίθεται ηθικό και οικονομικό ζήτημα. Όλοι οι προσληφθέντες αποδέχτηκαν την πρόσληψη στη Λάρισα λόγω εντοπιότητας και εύκολης πρόσβασης στην υπηρεσία, καθώς κατάγονται από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Από την άλλη πλευρά, τη σημερινή εποχή της κρίσης με μισθούς πενιχρούς και χωρίς κάλυψη των οδοιπορικών, δεν είναι εύκολο να μεταβούν στη Βέροια και να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους.

Σας ζητώ κύριε Πρόεδρε, την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει, ώστε να ανατραπεί η άδικη τούτη κατάσταση. Το έκτακτο της υπόθεσης δεν επιτρέπει κωλυσιεργία από μέρους της διοίκησης του ΕΛΓΑ, καθώς πρόκειται για ζήτημα σοβαρό και αν η απόφαση παραμείνει εν ισχύ, θα βγουν ζημιωμένες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.»