Χρ. Κέλλας: Ξέφραγο αμπέλι τα Νοσοκομεία της χώρας


Tags |

Να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στο θέμα της διαφύλαξης της Δημόσιας περιουσίας, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κλοπών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από νοσοκομεία της χώρας, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής  Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, σημειώνει πως “το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα περιστατικά κλοπής συγκεκριμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία της χώρας” για να προσθέσει ότι “μόνον τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώθηκαν κλοπές σε τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα, που αφορούν μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τον “Άγιο Σάββα” στην Αθήνα, από όπου εκλάπησαν μηχανήματα και εξαρτήματα από τη γαστρεντερολογική και την πνευμονολογική κλινική, ενώ ακολούθησαν τα Νοσοκομεία Βόλου, Πανεπιστημιακό Λάρισας και Λαμίας, με παρόμοια περιστατικά”.

Ο κ. Κέλλας υποστηρίζει ακόμη ότι “ο χρόνος αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι κλοπές καθιστά σαφές πως πρόκειται για καλά οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο γνωρίζει την κατάσταση εντός των νοσοκομείων όπου δρα, έχοντας εξαιρετικά λεπτομερή πληροφόρηση.

Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, τα γαστροσκόπια και κολονοσκόπια που εκλάπησαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας, καθώς φέρουν σειριακό αριθμό και είναι αδύνατο να επισκευασθούν σε περίπτωση βλάβης. Ωστόσο, μπορούν να σταλούν στο εξωτερικό, για να χρησιμοποιηθούν αυτούσια ή ως ανταλλακτικά…”

Την ίδια ώρα όμως, όπως τονίζει ο βουλευτής “τα προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη δημόσια υγεία διογκώνονται από τις παραπάνω δυσάρεστες εξελίξεις, αφού αναβάλλονται εξετάσεις ασθενών, που βρίσκονται ακόμη και για μήνες σε λίστα αναμονής”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθυμίζει πως “στη δύσκολη εποχή που διάγουμε, η απώλεια πανάκριβου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που σχετίζεται άμεσα με την υγεία ανθρώπων είναι δυσαναπλήρωτη” και ερωτά τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό “σε ποιές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διαφυλάξει την περιουσία του συστήματος δημόσιας υγείας”.