- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Παραδίδεται η παράκαμψη Τεμπών την Πέμπτη

Τέλος η αναμονή για την ολοκλήρωση της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα. 100 μέρες μετά την παράδοση του Μορέα, έρχεται ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να παραδώσει την Πέμπτη 6 Απριλίου το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, ολοκληρώνοντας την κατασκευαστική περίοδο του έργου.

Τα 25 χιλιόμετρα που θα παρακάμπτουν την φονική κοιλάδα των Τεμπών και τις επικίνδυνες στροφές του Πλαταμώνα αποτελούν νέα χάραξη και διαθέτουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες + ΛΕΑ σε κάθε κατεύθυνση.

Στο νέο τμήμα θα λειτουργήσουν και οι 3 νέες Σήραγγες, δύο στα Τέμπη και μία στον Πλαταμώνα. Η μεσαία από αυτές, η Μεγάλη Σήραγγα Τεμπών με μήκος 6χλμ θα γίνει από την Πέμπτη η μεγαλύτερη οδική σήραγγα της χώρας αλλά και στα Βαλκάνια και μία από τις πιο εξελιγμένες σήραγγες στην Ευρώπη. Η πρώτη Σήραγγα Τεμπών θα έχει μήκος 2χλμ και η Σήραγγα Πλαταμώνα 3χλμ.

Το νέο τμήμα θα διανύεται σε περίπου 15 λεπτά έναντι 40 περίπου λεπτών κατά μέσο όρο που ίσχυε μέχρι σήμερα ενώ το επίπεδο ασφάλειας και η εμπειρία οδηήγησς θα είναι ασύγκριτα σε σχέση με αυτό που ο οδηγός συναντά σήμερα.

Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, ολοκληρώνονται πλήρως και τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη ύστερα από περίπου 45 χρόνια αδιάκοπων έργων. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα πρώτα έργα αναβάθμισης του δρόμου ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η τελετή των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις 1 το μεσημέρι, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο δρόμος πιθανότατα να ανοίξει το απόγευμα της ίδιας μέρας, όμως αυτό θα γίνει γνωστό την ίδια μέρα.

Από την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, τα 503χλμ που χωρίζουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη θα καλύπτονται σε περίπου 4 ώρες και 10 λεπτά.

Αναφορικά με το κόστος των διοδίων αυτό θα φτάνει τα 29 ευρώ με συνολικά 10 σταθμούς διοδίων από τις Αφίδνες μέχρι τα Μάλγαρα.