Εκδήλωση για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο Φίλυρο


Tags |

Την Κυριακή 02 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση προς τους πολίτες στη Δημοτική Ενότητα Φιλύρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Φιλύρου για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Μιχάλης Γεράνης και η Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κα. Παυλίδου Θάλεια. Εκ μέρους της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βενέτης Μπούρας, ο Διευθυντής Ανάπτυξης & Νέων Συνδέσεων κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος και στελέχη της Εταιρείας, με σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες του Φιλύρου αναφορικά με τις επεκτάσεις του δικτύου, τη διαδικασία σύνδεσης και τα οφέλη που προκύπτουν από τις χρήσεις του φυσικού αερίου.

 

Σ. Φάμελλος: Οι επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην μείωση του ενεργειακού κόστους

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε ότι η επέκταση στο Φίλυρο είναι τμήμα της υλοποίησης της ανάπτυξης του Δικτύου φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τόνισε τα οφέλη του φυσικού αερίου, το οποίο είναι οικονομικότερο καύσιμο, αποδοτικότερο για την παραγωγή και με πολύ μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου ανέφερε, θα τροφοδοτηθούν πολίτες σε νέες απομακρυσμένες περιοχές από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς και περαιτέρω στην ανάπτυξη μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους ιδιαίτερα δε με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο κ. Φάμελλος, συμπλήρωσε επίσης ότι με τη διέλευση των διεθνών αγωγών φυσικού αερίου (TAP, EastMed, IGB), καθώς και με την ανάπτυξη του εσωτερικού ανταγωνισμού στην αγορά, θα ενισχυθεί περεταίρω το όφελος προς τους καταναλωτές.

 

Ι. Καϊτεζίδης: Καλώς ορίζουμε την έλευση του φυσικού αερίου στο Φίλυρο

Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φάμελλο για τη συμβολή του, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ όλο το προηγούμενο διάστημα, για την έναρξη της ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή του Φιλύρου και την ένταξη του στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ νωρίτερα από ότι είχε προβλεφθεί αρχικά. Το φυσικό αέριο τόνισε, ως οικονομικότερο, φιλικό προς το περιβάλλον και καλύτερης ποιότητας καύσιμο είναι ευπρόσδεκτο τόσο από τους πολίτες των ορεινών περιοχών του Δήμου, όσο και για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ωφεληθούν από την χρήση του φυσικού αερίου.

 

Β. Μπούρας: Υλοποιείται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Βενέτης Μπούρας, αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ μετά τον νομικό διαχωρισμό και στη διακριτή λειτουργία της εταιρείας ως Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής. Τόνισε ότι το πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που ενέκρινε το Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει πλέον ξεκινήσει να υλοποιείται και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δημοσίου με τον στρατηγικό επενδυτή (Eni) που ασκεί με επιτυχία το management. Επισήμανε επίσης, ότι ο ρυθμός εξέλιξης και ανάπτυξης των επεκτάσεων του Δικτύου Φυσικού Αερίου θα είναι σύμφωνος με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, προκειμένου να επωφεληθούν οι πολίτες με τα πλεονεκτήματα του Φυσικού Αερίου.

 

Μ. Στεργιόπουλος: Σύνδεση του Φιλύρου με το δίκτυο φυσικού αερίου έως την έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης

O Διευθυντής Ανάπτυξης & Νέων Συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Στεργιόπουλος Μιχάλης δήλωσε ότι από το πρώτο κιόλας έτος, του πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, η περιοχή του Φιλύρου θα συνδεθεί με το Φυσικό Αέριο, με την κατασκευή 4 περίπου χιλιομέτρων από το υφιστάμενο δίκτυο έως το Φίλυρο καθώς και 3 επιπλέον χιλιομέτρων εντός του Φιλύρου. Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης του 2017, ενώ το Δίκτυο του Φυσικού Αερίου κατασκευάζεται με τις υψηλότερες και αυστηρότερες προδιαγραφές στο πλαίσιο του κανονισμού και της νομοθεσίας και οι εγκαταστάσεις πληρούν όλα τα επίπεδα ασφαλείας.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι σε ισχύ βρίσκεται η προσφορά για «ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική, Δημόσια-Δημοτικά κτίρια). Τόνισε επίσης, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βασικό σχεδιασμό του Δικτύου Διανομής του Φιλύρου και ότι το δίκτυο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες αιτήσεις ενδιαφέροντος των πολιτών.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες και τους τοπικούς αδειοδοτημένους τεχνικούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, στην οποία δόθηκαν αναλυτικές διευκρινίσεις από τους εκπροσώπους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία σύνδεσης των πολιτών με το δίκτυο και την ασφαλή χρήση του φυσικού αερίου.

 

 

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.