Επί τάπητος το αναπτυξιακό μέλλον των ΔΕΥΑ – Ημερίδα στη Λάρισα


Tags |

Το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης  (ΔΕΥΑ) και η αναπτυξιακής τους πορεία με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα στη Λάρισα, η Ενωση  Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης  (ΕΔΕΥΑ) και η ΔΕΥΑ Λάρισας.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ, μετέχουν στελέχη των ΔΕΥΑ απ΄ όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ μεταξύ άλλων μίλησαν η  ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής κ. Ευγενία Φωτονιάτα, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κων. Βαρλαμίτης,   ο πρόεδρος της συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αν. Λάππας,  πανεπιστημιακοί, στελέχη της ΕΔΕΥΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ.α

Σε δηλώσεις τους πριν την έναρξη της ημερίδας ο δήμαρχος Λαρισαίων, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Απόστολος Καλογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα. Θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε το γενικότερο περιβάλλον και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης

Η ιδιαίτερα θετική πορεία των ΔΕΥΑ τα προηγούμενα χρόνια. Οι ΔΕΥΑ έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόπιστους φορείς που έχουν αξιοποιήσει με θετικό τρόπο τις χρηματοδοτήσεις των προηγούμενων ετών. Μάλιστα τα ποσά που απορρόφησαν από το 1980 ως σήμερα είναι τεράστια. Πρόκειται για επιχειρήσεις αιχμής που κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά, οι οποίες με την δυνατότητα τους να δίνουν καθαρό και φθηνό σε πολλές περιπτώσεις νερό στους πολίτες, έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο γύρω από τη διαχείριση των λυμάτων, παίρνοντας έτσι μια πολύ σημαντική θέση στον κατάλογο των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που έχουν κάνει αντίστοιχα έργα

Μάλιστα τα ποσά που έχουν απορροφήσει είναι τεράστια. Μιλάμε λοιπόν  για επιχειρήσεις αιχμής που κάνουν μια σημαντική δουλειά, εκτελώντας ταυτόχρονα την αποστολή τους να δίνουν υγιεινό, καθαρό και σε πολλές περιπτώσεις φθηνό νερό.

Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό παρελθόν αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Είμαστε μπροστά σε πολύ σοβαρά και ανοικτά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού, με τους ενιαίους κανόνες τιμολόγησης, τη συνέχιση των έργων σε μικρούς και μεγάλους οικισμούς, είτε πρόκειται για έργα υποδομής.

Θέλω να πιστεύω ότι με τη συμβολή των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης αλλά και των εισηγητών, η σημερινή ημερίδα θα μας δώσει συγκεκριμένα και χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Η κ. Φωτονιάτα

Από την πλευρά της η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα έργα που μπορούν να υλοποιήσουν οι ΔΕΥΑ.

Η κ. Φωτονιάτα πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Γραμματείας, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν την υλοποίηση έργων προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνέργειες που μπορούν να γίνουν για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων στα έργα υποδομών.

 

Ο κ. Μαρινάκης

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της ημερίδας, τονίζοντας την παρουσία σημαντικών στελεχών τόσο από τη δημόσια διοίκηση, όσο και από τον τραπεζικό και ιδιωτικό τομέα.

Πρέπει να συντονίσουμε δυνάμεις και να βρούμε λύσεις στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και ειδικότερα το θέμα της προστασίας του βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, κυρίως σε ότι αφορά στους μικρούς δήμους. Πρέπει να εξετάσουμε ζητήματα που σχετίζονται με τα λύματα, την επαναχρησιμοποίηση του νερού της κλιματικής αλλαγής, της εξοικονόμησης ενέργειας κ.α. Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται βοήθεια και χρηματοδοτικά εργαλεία. Η συνεργασία όλων μας είναι πολύ καλή και περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μαρινάκης, απέκλεισε οποιαδήποτε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης Δημοτικών Επιχειρήσεων ϋδρευσης Αποχέτευσης.

 

Ο κ. Βαρλαμίτης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, επεσήμανε τα εξής:

«Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ήταν μέχρι πρότινος ο αποκλειστικός χρηματοδότησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων των ΔΕΥΑ. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο επειδή το ταμείο πιστεύει ότι οι ΔΕΥΑ μπορούν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών τους αλλά και σε σημαντική μείωση στο κόστος, που θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, είμαστε σήμερα εδώ σ΄ αυτή την ενδιαφέρουσα ημερίδα.  Προσπαθούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαμορφώσουμε λύσεις για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε και σε ανακοινώσεις.

Ταυτόχρονα το Ταμείο  προωθεί νομοθετική ρύθμιση για αναχρηματοδτότηση των υφιστάμενων δανείων των ΔΕΥΑ που θα οδηγήσει σε μείωση των τοκοχρεολυσίων της τάξης των 33,4%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 6 εκ. ευρώ το χρόνο και είναι αρκετά σημαντικό για να μπορέσουν οι ΔΕΥΑ να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες που έχουν σήμερα».