- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Με επιτυχία η πανθεσσαλική άσκηση ετοιμότητας για σεισμό

Η «Έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων και κατάσβεση πυρκαγιάς συνέπεια σεισμικής δραστηριότητας» ήταν το σενάριο της πανθεσσαλικής άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στο εμπορικό κέντρο της Καρδίτσας, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η άσκηση, που είχε την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2017», αν και ιδιαίτερα απαιτητική, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, ακόμα και μαθητών σχολείων που έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να παρακολουθήσουν το γεγονός.

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό ανθρώπων σε δύο σημεία του κτιρίου, ενώ οι διασώστες χρειάστηκε να κατέβουν με σχοινιά στον τρίτο όροφο προκειμένου να σώσουν τα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί εκεί. Ακολούθησε η απελευθέρωση των εγκλωβισμένων από αέρος και οι εικόνες της όλης επιχείρησης θύμιζαν πραγματική κινηματογραφική ταινία.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Καρδίτσας, Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και η 8η ΕΜΑΚ αλλά και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Από την Καρδίτσα έλαβαν μέρος και βοήθησαν σημαντικά τόσο η Αστυνομία, η ΔΕΗ, το ΕΚΑΒ, το ΚΕΣΝ, η ΕΠΑ και η Ραδιολέσχη όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας.

Τον γενικό συντονισμό είχε ο Περιφερειακός Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος  κ. Τζουβάρας και υπεύθυνος ήταν ο Διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας, Πύραρχος κ. Κορέλας.

Στόχος της άσκησης ήταν η επιχειρησιακή αφύπνιση και η απόκτηση εμπειρίας του πυροσβεστικού προσωπικού σε ατυχήματα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς τη φύση τους, η υπενθύμιση υφισταμένων διαδικασιών, η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, η βελτίωση του συντονισμού, της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και τέλος η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση σεισμικού φαινόμενου και η ενημέρωσή τους σε τρόπους αντίδρασης και προφύλαξης.

Μάλιστα, υπήρχε σχετική περιγραφή καθ ΄ όλη τη διάρκεια της άσκησης ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξή της και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.

Πιο αναλυτικά σε ό, τι αφορά στους συμμετέχοντες, η ομάδα σχεδιασμού αποτελούνταν από: τον Επιπυραγό Λάμπρο Κίτσιο (Διοικητής 8ης ΕΜΑΚ), τον Επιπυραγό Κων/νο Μπαλαντίνα (Προιστάμενος Γραφείου Επιχειρήσεων και Π.Π της ΠΕ.ΠΥ.Δ Θεσσαλίας, τον Επιπυραγό Κων/νο Τσιώλη (ΠΥ Καρδίτσας).
Διευθύνον Επιτελείο της άσκησης ήταν οι: Πχος Σωτήριος Κορέλας (Δ/της ΠΥ Καρδίτσας), Πχος Αντώνιος Σπανός, Δ/της ΠΥ Τρικάλων, Ανπχος Γεώργιος Νταουτάς Δ/της ΠΥ Σοφάδων, Προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καρδίτσας. Αξιολογητές της άσκησης ήταν οι: Απχος Αχιλλέας Τζουβάρας, Δ/της ΠΕ.ΠΥ.Δ Θεσσαλίας, Επγος Γεώργιος Βαρδάτσικος, Αξ/κος ΠΕ.ΠΥ.Δ Θεσσαλίας.