- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Απόψεις του ΣΘΕΒ για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων

Τις απόψεις – παρατηρήσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επί του σχεδίου νόμου «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων» απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Με την επιστολή ο ΣΘΕΒ χαιρετίζει την σύσταση του επικείμενου μηχανισμού καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων ενώ το σημαντικότερο σημείο θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Εντούτοις, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αποκλείονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες από την υπαγωγή τους στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών λόγω των απαγορευτικών κριτηρίων ένταξης στο μηχανισμό, με συνέπεια αρκετές από αυτές να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα επιχειρηματιών έχουν αρκετές ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ενώ πιθανόν να έχουν και ληξιπρόθεσμα δάνεια. Το αρνητικό τρίπτυχο συμπληρώνεται από την προϋπόθεση να μην έχει ένας πιστωτής το 85% των απαιτήσεων, γεγονός που επίσης αφορά ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, διότι είναι σύνηθες μία επιχείρηση το δανεισμό της να το διατηρεί σε έναν πιστωτικό φορέα, λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Οι κυριότερες απόψεις – παρατηρήσεις, που τίθενται από πλευράς ΣΘΕΒ, εξειδικεύονται ως ακολούθως:

 

Τέλος, ο ΣΘΕΒ επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές αλλαγές με στόχο να δοθεί στις επιχειρήσεις ουσιαστική δυνατότητα και πραγματική ευκαιρία να σωθούν οι ίδιες και οι πολύτιμες θέσεις εργασίας που παρέχουν ώστε να δοθεί σημαντική «ανάσα» όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα αλλά συνολικά στην ελληνική οικονομία.