- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Δημόσιο διάλογο για τον Καλλικράτη ζητούν οι αιρετοί

Διευρυμένη συνεδρίαση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού της  Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο Κάστρου Λαμίας με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση για την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη. Η συνεδρίαση έγινε  σε συνεργασία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της  ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και της ΚΕΔΕ. Το παρόν έδωσαν περισσότεροι από 150 αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων 31 Δήμαρχοι και 40 Αντιδήμαρχοι.

Η συνεδρίαση των αιρετών του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του οικοδεσπότη Δημάρχου Λαμιέων, κ. Σταυρογιάννη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πόλη της Λαμίας, ζήτησε να δοθεί επιτέλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ, με τη συνδρομή των ΠΕΔ, στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά τον υπερκομματικό χαρακτήρα που πρέπει να διέπει την Αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της. «Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τις κομματικές μας ταυτότητες και να ενωθούμε κάτω από τα κοινά μας προβλήματα και με στόχο την αναβάθμιση των Δήμων μας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Υπερήφανος επίσης ανέφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την υπερκομματική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου, κ. Γιώργο Κωτσό,  ο οποίος δήλωσε  ότι η συνεργασία με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για τη διοργάνωση αυτής της διευρυμένης συνέλευσης ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και εποικοδομητική. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας αναφέρθηκε επίσης  στην τεράστια σημασία που έχει για την Τ.Α το νέο εγχείρημα για διοικητική μεταρρύθμιση και ανέδειξε την πολιτική διάσταση του θέματος τονίζοντας ότι «δεν είναι σωστό να μιλάμε για μεταρρύθμιση στην Τ.Α. και να μη συζητάμε για την αναγκαία συνολική μεταρρύθμιση του Κράτους. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στοχεύοντας σε μία σύγχρονη αυτοδιοίκηση όταν το ίδιο το Κράτος δεν εκσυγχρονίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσός. «Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει μόνο μέσα από έναν ισότιμο και ειλικρινή διάλογο. Η Τ.Α δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής αλλά κύριος παράγοντας συνδιαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου. Ζούμε σε μια χώρα που η ανεργία είναι της τάξης του 30% και οι ξενιτεμένοι νέοι  αγγίζουν τις 500.000. Η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος πρέπει και μπορούν να παρέμβουν για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα αλλά με μία  βασική προϋπόθεση: «τον ειλικρινή και ισότιμο διάλογο με την κεντρική εξουσία». Σε σχέση με το προτεινόμενο από την Κυβέρνηση, εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας επισήμανε ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα αντί να λύσει θα δημιουργήσει προβλήματα. Θα απαξιώσει και θα αποδυναμώσει το ρόλο των δημοτικών συμβουλίων και θα δημιουργήσει καταστάσεις «χάους»,  με δεδομένο ότι οι λήψεις σοβαρών και αναγκαίων αποφάσεων για τις τοπικές κοινωνίες δεν θα λαμβάνονται εύκολα και έγκαιρα.

Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος κάλεσε τους αιρετούς όλης της χώρας σε πανστρατιά, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προσπάθεια που γίνεται με στόχο την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η ΚΕΔΕ έχει ξεκινήσει ένα αυτοδιοικητικό οδοιπορικό από άκρη εις άκρη της χώρας, με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών για τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», τόνισε ο κ. Πατούλης ενώ στη συνέχεια διεμήνυσε ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα διεξαχθεί την 3η Απριλίου στην Αθήνα, ότι: «Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών». Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε: «Όποιος οραματίζεται να περάσει μεταρρύθμιση με νυχτερινές τροπολογίες και ερήμην της Αυτοδιοίκησης, πλανάται πλάνην οικτράν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες».

Τοποθετήσεις έγιναν ακόμη από τον επικεφαλής της παράταξης της ΚΕΔΕ «Νέα Αυτοδιοίκηση», κ. Γ. Ιωακειμίδη, τον επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», κ. Δ. Μπίρμπα, τον κ. Γ. Τσιάμη ως μέλος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και τον κ. Ν. Σακούτη, ως εκπρόσωπο της νεοσυσταθείσας παράταξης «Συντονισμός Αιρετών».

Τη δυσανασχέτησή τους σχετικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές, εξέφρασαν οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που έλαβαν τον λόγο, τονίζοντας πως επιθυμούν έναν δημόσιο, δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο επί της δρομολογούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης.