Παρέμβαση Χρ. Κέλλα για το πρόγραμμα διανομής φρούτων


Tags |

Το θέμα “της μηδενικής απορρόφησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία”, φέρνουν στη βουλή, με ερώτησή τους, προς τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κκ. Κώστα Γαβρόγλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ευάγγελο Αποστόλου, βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν, πως “σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά και από σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος που δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ για τη διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία”. “Η μηδενική μάλιστα, έως σήμερα απορρόφηση”, τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, “πιθανόν να επηρεάσει τη μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους”.

«Η χώρα μας κατέλαβε άλλη μια θλιβερή πρωτιά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!! Μηδενική απορρόφηση κονδυλίων για τη διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης, μόνο οι σημερινοί Κυβερνώντες θα μπορούσαν να καταφέρουν…», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Λαρισαίου πολιτικού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσφατο έγγραφό της ανακοίνωσε την απορροφητικότητα ανά κράτος-μέλος του προγράμματος διανομής στα σχολεία φρούτων και λαχανικών προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αναλογούσε. Άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Κροατία απορρόφησαν το 84.8% και  το 96.9% αντίστοιχα[1].

Όπως αναφέρει και ο Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, με σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν αξιοποίησε ούτε ένα € από τα 3,1 εκ. € που δικαιούμαστε. Είναι γνωστό ότι η διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών όσο και στην οικονομική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων παραγωγής φρούτων και λαχανικών και της διάθεσης των προϊόντων τους.

Αναλυτικά τα ερωτήματα των βουλευτών:

 

  • Η μηδενική έως σήμερα απορρόφηση θα επηρεάσει τη μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους;
  • Για ποιο λόγο δεν απορροφήθηκε το εν λόγω κονδύλιο από την Ελληνική Κυβέρνηση;