Ανώτερη μορφή αλτρουισμού η ευεργεσία


Tags |

 «Τιμούμε σήμερα τους Εθνικούς Ευεργέτες υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την αξία του Ευεργετισμού, που είναι μία ανώτερη μορφή αλτρουισμού».

 Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο φιλόλογος κ. Σταύρος Γουλούλης, ο οποίος ήταν χθες και ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχία Λάρισας, τιμώντας, την «Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών», η οποία καθιερώθηκε το 2007.

Μετά την επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, ο κ. Γουλούλης στο πλαίσιο της ομιλίας του, υπό τον τίτλο «οι Εθνικοί Ευεργέτες ως παράδειγμα στον σύγχρονο κόσμο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

 «Οι εθνικοί ευεργέτες είναι ένα φαινόμενο, μέρος της περιπέτειας του ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Ενός λαού που αφέθηκε χωρίς κρατική υπόσταση μετά την πτώση του Ύστερου Βυζαντίου, το οποίο δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως η «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Ελληνικού Έθνους».

Όπως τόνισε οι Εθνικοί Ευεργέτες ήταν ένα δώρο Θεού για τη γενιά τους. Μετά τη μεγάλη γενιά του 1821, τη γενιά των πολεμιστών που θυσίασαν τη ζωή και περιουσία, η γενιά των ευεργετών, εμπνεύσθηκε την πρόοδο και ολοκλήρωση της ελληνικής κοινωνίας ,επενδύοντας στην υγεία, τη μόρφωση και την προκοπή του λαού. Πίσω, από τέτοιους ανθρώπους, είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής, κρύβεται μία αόρατη δύναμη που τους κινεί, ένα νόημα που τους ωθεί στην υπέρβαση του εγώ προς την κοινωνική προσφορά, μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Ενδεικτικά ανέφερε εθνικούς ευεργέτες, όπως οι: Ζώης Καπλάνης, Γεώργιος Αβέρωφ, οι Ριζάρηδες, ο Αρσάκης, ο Βαμβάκης, ο Μπενάκης, ο Ευγενίδης, ο Δρομοκαΐτης, οι Ζάππες, ο Παπάφης, ο Σιβιτανίδης, ο Στουρνάρης και άλλοι, καθώς και ιδρύματα ή άλλα έργα που σήμερα υπάρχουν από τα ευεργετήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι αποτέλεσαν μεγάλη ανάσα για το ελληνικό κράτος και την κοινωνία λόγω του εξωτερικού χρέους και της πίεσης από τις ανοιχτές ακόμη πληγές της Επανάστασης του 1821.

Εξάλλου, ο κ. Γουλούλης, παρατήρησε ότι και σήμερα θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μιμητές ώστε να γίνει ο καθένας ένας μικρός ευεργέτης, εφαρμόζοντας ανανεωμένες, ευέλικτες ιδέες και λύσεις με τη σφραγίδα της κοινωνικότητας κα αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους Κώστα Μέγα γενικό διευθυντή της Περιφέρειας και εκπρόσωπό της, Χρ. Καλομπάτσιο αντινομάρχη και εκπρόσωπο της Νομαρχίας, Κων. Βλάχο ταξίαρχο εκπρόσωπο της 1ης Στρατιάς, Ι. Κούτρα ταξίαρχο εκπρόσωπο του ΑΤΑ, Σπ. Μπαρμπούτη αντιδήμαρχο εκπρόσωπο του Δήμου Λαρισαίων, Παν. Τζουβάρα αστυνομικό διευθυντή, Κων. Σκούπρα πύραρχο εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής και Κώστα Αγγέλη αντιπρόεδρο της ΠΟΑΕΑ.

Στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρ. Λιάπης και η εκδότης-διευθυντής της «Ε», κ. Δανάη Δημητρακοπούλου.