- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Να τιμούμε τις γυναίκες με έγνοια και πράξεις καθημερινά – Του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

«Ο Ιστορικός Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας, στην Αθήνα συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Εορτασμό για την Γυναίκα, τιμά τη Γυναίκα. Τη Γυναίκα ως πηγή της ζωής. Ως κέντρο της Οικογένειας. Ως θεμελιώδη παράγοντα της κοινωνίας. Ως ισότιμο μέτοχο του δημόσιου βίου, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης. Ως υπόδειγμα κοινωνικής προσφοράς και πρωτοπόρο του εθελοντισμού.

Ο Σύνδεσμος τιμά, με το Βραβείο της Χρονιάς, την Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Σ’ αυτή την τιμή συμμετέχουμε και όλοι εμείς, εσείς, σ’ αυτήν την εξαιρετική σύναξη. Ακούσαμε πριν λίγο το πλούσιο βιογραφικό της. Δεν χρειάζεται να σταθώ σ’ αυτό.

Η Ρόδη Κράτσα μπήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999, με ευρωπαϊκή γνώση και εμπειρία από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο ανέπτυξε αμέσως έντονη δραστηριότητα. Η ενεργός Ευρωπαία πολίτης, εξελίχτηκε γρήγορα σε δραστήρια και αποτελεσματική Ευρωπαία πολιτικό, με συνεχή αναφορά στην Ελλάδα και υποστήριξη του ρόλου της χώρας μας.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα Ευρωβουλευτής που εκλέχτηκε μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώτη φορά που μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα εκλέχτηκε Α’ Αντιπρόεδρος.

Θα σταθώ στο έργο που την συνοδεύει:

Η Ρόδη Κράτσα είχε ως στόχο μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και των ετήσιων εκδηλώσεων σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ν’ αναδειχθεί η σημασία της Ελλάδας ως χώρας κυριαρχούσας στην θάλασσα, με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, και τομεγαλύτερο στον κόσμο Ελληνόκτητο στόλο.

Θεωρώ κλείνοντας ως ιδιαίτερα επιτυχή την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, να τιμήσει την Ρόδη Κράτσα, γιατί συμπολίτες μας όπως η Ρόδη, είναι χρήσιμοι σήμερα για την Ευρώπη που αναζητεί τον δρόμο της και την χώρα μας, που πρέπει να κατοχυρώσει μία στέρεα και δημιουργική Ευρωπαϊκή πορεία.

Το μήνυμα, σήμερα από αυτή την εκδήλωση οφείλει να είναι, αγώνας για περισσότερη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινωνικά δρώμενα, στα κοινά, στο δημόσιο βίο, γιατί αυτά σημαίνουν καλύτερη κοινωνία. Σημαίνουνπερισσότερη συνεργασία και περισσότερη ποιότητα. Ας τιμήσουμε τη γυναίκα, την κάθε γυναίκα, με την έγνοια μας, όπως κάνουμε σήμερα. Με αυτή την πεποίθηση ας απαντούμε κάθε μέρα, σ’ αυτό που υπαγορεύει η ημέρα της Γυναίκας. Με έργα, βέβαια. Με καθημερινές πράξεις.

Χαιρετίζω την παρουσία εδώ της Πρυτάνεως των Πρυτάνεων Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, της παγκόσμιας Ελληνίδας καθώς και της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή. Η κυρία Αρβελέρ είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς σ’ αυτό το κέντρο το 2ο Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, την Ευρώπη και την Χώρα μας. Τώρα κυρία Αρβελέρ, η μάντιδα έχει καλύβη και η πηγή φέρνει λαλέον ύδωρ. Εύχομαι να είναι για το καλό της πατρίδας μας».