- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Οικολογική Θεσσαλία για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής

Διανύσαμε μια ακόμη χρονιά περιφερειακής θητείας και ήρθε ο καιρός να κάνουμε λογαριασμό, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής παρουσιάζονται όλα, ως βαίνοντα καλώς αν όχι άριστα (έστω και με ποσοτικούς όρους).

Είναι, όμως, άραγε, έτσι; Ακούσαμε τον Περιφερειάρχη να επαίρεται για τα έργα και τις επιτυχίες του, είναι, όμως, έτσι όπως παρουσιάζονται; Για να δούμε.

Πρώτα από όλα να διευκρινίσουμε προς όσους δεν γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα οποία αναφέρει ο κος Περιφερειάρχης, πλην ελαχίστων, εξαιρετικών περιπτώσεων, είναι πράματα που γίνονται ούτως ή άλλως, είναι ζητήματα προδιαγεγραμμένων μελλοντικών υλοποιήσεων , που έχουν ήδη αποφασιστεί και συμφωνηθεί με την Ε.Ε και τα ίδια, σχεδόν, πανομοιότυπα γίνονται και στις υπόλοιπες περιφέρειες (τουλάχιστον αυτές του ιδίου στόχου), κάποιοι κάνουν λόγο για αυτόματο πιλότο, εμείς, όμως, δεν θα μπούμε σε αυτόν τον πειρασμό.

Για να δούμε όμως την ουσία των πραγμάτων και τι συμβαίνει πραγματικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Και να αρχίσουμε από τον τρόπο άσκησης διοίκησης, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέδειξε τελευταία ο Σύλλογος υπαλλήλων, η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική, αφού φαίνεται να έχει επικρατήσει ο νεποτισμός και η ευνοιοκρατία με μαζικές τοποθετήσεις προϊσταμένων σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα και με κραυγαλέες περιπτώσεις εύνοιας συγκεκριμένων υπαλλήλων. Τα παραπάνω οδηγούν την κατάσταση, στην εγκαθίδρυση ενός άκρως πελατειακού συστήματος, που μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ των υπαλλήλων, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην αποδοτική λειτουργία της Περιφέρειας και φυσικά πρέπει να ληφθεί αμέσως μέριμνα για την πλήρη αποκατάσταση όλων αυτών.

Ας αναφέρουμε και κάποια άλλα θέματα, ενδεικτικά, διότι ο διαθέσιμος χρόνος δεν μας επιτρέπει να τα συμπεριλάβουμε και να τα εξαντλήσουμε όλα.

Για μεγάλο διάστημα της περυσινής θητείας, δεν είχαν οριστεί θεματικοί αντιπεριφερειάρχες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ένα μεγάλο κενό στην άσκηση διοίκησης την περίοδο αυτή, θέμα που είχαμε δημοσιοποιήσει εκφράζοντας την ανησυχία μας και ευτυχώς εισακουστήκαμε έστω και με καθυστέρηση. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κος Περιφερειάρχης συμμερίζεται και προωθεί την άποψη «του ενός ανδρός αρχή», ευνουχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητες πολλών συνεργατών του, με όλες τις δυσλειτουργίες που μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει.

Επιπλέον, ένας σημαντικότατος θεσμός, αυτός του Συμπαραστάτη του πολίτη και της Επιχείρησης, απαξιώθηκε στο μέγιστο βαθμό, αφού δεν ενεργοποιήθηκαν ακόμη και έως σήμερα οι διαδικασίες για την επιλογή του, παρά την επίσημη διαβεβαίωση σε σχετική επερώτηση που είχαμε καταθέσει πριν αρκετούς μήνες. Και να επαναλάβουμε τα όσα είχαμε επισημάνει και στην τοποθέτησή μας για τον προηγούμενο απολογισμό: «Ο θεσμός του “Συμπαραστάτη του Πολίτη και της επιχείρησης”, είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει τον κατεξοχήν θεσμό της αντιμετώπισης των πελατειακών σχέσεων, της διασφάλισης της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς. Μήπως, όμως, ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πασχίζει για την επιχειρηματικότητα, προτιμάει να κατέχει ο ίδιος τον ρόλο αυτόν για δικούς του λόγους;».

Τέλος, θα κάνουμε αναφορά σε ένα ζήτημα που προέκυψε πέρυσι, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις: αυτό του προσφυγικού. Για το συγκεκριμένο θέμα, παρότι, από ένα σημείο και μετά, και κυρίως το τελευταίο διάστημα, οι προσεγγίσεις της Περιφερειακής Αρχής έχουν βελτιωθεί σημαντικά και στον εκφερόμενο λόγο και στις διάφορες παρεμβάσεις της για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, η αρχική όμως και για μεγάλο διάστημα στάση χαρακτηρίστηκε από μια ακατανόητη ανετοιμότητα από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, παρότι είχαμε, από την πλευρά μας, ως παράταξη, προσπαθήσει, έγκαιρα να της επιστήσουμε την προσοχή, στο μείζον αυτό θέμα. Η περιφερειακή αρχή ολιγώρησε και αμφιταλαντεύτηκε στο εν λόγω ζήτημα και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης είχε προσεγγίσει το θέμα με τρόπο αντιφατικό και ενίοτε με ατυχείς και διχαστικές, δηλώσεις του.

 

Θα περιοριστούμε σ’ αυτά, όσον αφορά τα τέσσερα αυτά ζητήματα και θα αναφερθούμε τώρα στην εισήγηση, το κείμενο που μας απέστειλε η περιφερειακή αρχή, που όπως και το προηγούμενο, συνεχίζει να είναι τεράστιο, με αυξητικές, μάλιστα τάσεις, από 232 σελίδες έφθασε στις 287, και παραμένει ανομοιογενές προϊόν συρραφής διάφορων μελετών και στοιχείων (σε ορισμένες περιπτώσεις αυτούσια δελτία τύπου, χωρίς αλλαγή ούτε ως προς τον χρόνο), χωρίς να περιορίζεται στο έτος αναφοράς, αλλά να συμπεριλαμβάνει και πολύ προγενέστερες περιόδους και σε ορισμένες περιπτώσεις αλλότριων φορέων, κυρίως τομεακών, πράγμα που συνιστά δεοντολογικό ζήτημα αφού αυτά θα έπρεπε, κανονικά να αποτελούν απλώς παράρτημα και να μη συνιστούν εισήγηση. Κι αυτή η παρατήρηση, παρότι μοιάζει τεχνικού χαρακτήρα, δεν έχει να κάνει με τον τύπο, αλλά αγγίζει την ουσία του ζητήματος.

Θα επιλέξουμε ορισμένους τομείς για να δώσουμε τις απαιτούμενες απαντήσεις, πάντα λόγω χρονικού περιορισμού:

Πριν όμως πάμε σε συγκεκριμένα θέματα, χρειάζεται κατ’ αρχάς να διατυπώσουμε την βασική μας διαφωνία με την περιφερειακή αρχή, αναφορικά με το παραγωγικό μοντέλο. Ο Περιφερειάρχης κος Αγοραστός δείχνει να συμμερίζεται απολύτως τις απόψεις των παραγωγιστών, παρότι αυτές τείνουν να εγκαταλειφτούν σχεδόν από όλους. Ιδιαίτερα δε για την χώρα μας και δη την περιοχή μας, οι συγκεκριμένες απόψεις είναι τελείως ανώφελες και σχεδόν ζημιογόνες και σε κάθε περίπτωση ωφέλιμες μόνο για τους προνομιούχους, σε αντίθεση με τις δικές μας θέσεις, δηλ. με την τοπικοποίηση, την  εδαφικοποίησηκαι ιδιοτυποποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, που προσδίδουν υπεραξία και είναι ενταγμένες σε μια λογική συνεργατισμού και δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αρχές της αειφορίας και αξιοπρεπούς βιωσιμότητας. Αυτή είναι μια από τις κυριότερες διαφορές μας, η οποία πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη σε όλους.

 

 

Υπάρχουν πολλά επίσης άλλα θέματα και ερωτήματα, στα οποία θα αναφερθούμε, σε αυτή τη φάση, επιγραμματικά και θα επανέλθουμε εν καιρώ.

 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πλείστα άλλα θέματα, αλλά πόσα;… Θα περιοριστούμε σε αυτά και θα επισημάνουμε, όπως και πέρυσι, ότι έχουμε ανάγκη από ουσία και όχι από φθηνή επικοινωνία και σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να βάλουμε την κοινωνία πάνω από την επικοινωνία.

Ας πούμε, τέλος, λίγα πράματα και για την Περιφερειακή μας Κίνηση  επαναλαμβάνοντας ότι η «Οικολογική Θεσσαλία», παρότι δεν είχε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, παρακολούθησε στενά και συστηματικά ό,τι «συνέβαινε» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και για το λόγο αυτό δεν απουσίασε σε καμία σχεδόν (με μια και μοναδική, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, με γραπτή κατάθεση όμως των θέσεών μας, για τα υπό συζήτηση θέματα) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της επιτροπής στην οποία συμμετέχει, καθώς και από καμία σύσκεψη, στην οποία προσκληθήκαμε -και πρέπει να προσκαλούμαστε πάντα-, και ήμασταν παρόντες και σε όσες συσκέψεις πληροφορηθήκαμε τυχαία για τη διεξαγωγή τους).

Δεν περιοριστήκαμε, όμως, μόνο σε αυτόν τον ρόλο, που κατ’ εμάς είναι ο ελάχιστος βασικός, αλλά καταβάλαμε και μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αναδείξουμε, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε διάφορα θέματα (οριζόντια και μεμονωμένα), που απασχολούν την Περιφέρειά μας, σε διάφορους τομείς, προσφέροντας και τη δική μας ιδιαίτερη συνεισφορά στην ενδεχόμενη αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων.

 

Κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά κ.α. θέματα, προσπαθήσαμε να τα κατανοήσουμε και να τα επαναπροσδιορίσουμε, μέσα από συναντήσεις και συνεργασίες, που είχαμε με εκπροσώπους αρμοδίων φορέων, και πολίτες, έχοντας ως στόχο να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή άποψη, για τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια και να διατυπώσουμε εύστοχες και ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσεγγίσαμε τα ζητήματα, που ανέκυψαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και όταν ήρθαν τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στις αρμόδιες επιτροπές, τοποθετηθήκαμε, κάνοντας προτάσεις και όχι ασκώντας στείρα κριτική

Φέραμε, λοιπόν, πολλά θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειακή αρχή και κάναμε πολλές παρεμβάσεις για διάφορα θέματα.

Αναφέρουμε, ενδεικτικά:

 

Καταθέσαμε και υποστηρίξαμε, λοιπόν, συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, έγιναν αποδεκτές και οφείλουμε να το αναφέρουμε.

Εμείς πρόκειται να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να ασκούμε τον θεσμικό μας ρόλο με σοβαρότητα και συνέπεια, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όσων στήριξαν την δική μας πρόταση, αλλά και βεβαίως όλων των Θεσσαλών πολιτών.

Όσο περνάει ο καιρός και εξαντλούνται τα περιθώρια θα προσπαθούμε να αποτρέψουμε κάθε αστοχία και παράληψη.

Η στάση μας θα είναι όλο και πιο αυστηρή, αλλά πάντα στο πλαίσιο της αντικειμενικής και δίκαιης αντιμετώπισης, χωρίς να παρεκκλίνει από την εποικοδομητική πρόθεση, όταν οι προϋποθέσεις υφίστανται.

Για μια ακόμη φορά διαβεβαιώνουμε ότι η «Οικολογική Θεσσαλία» σκοπεύει να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο, που της έχει ανατεθεί, ανταποκρινόμενη στην αποστολή της, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και με όλες της τις δυνάμεις, προς όφελος των Θεσσαλών Πολιτών.