Προκηρύχθηκε η δράση 10.2.1 Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία


Tags |

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, σύμφωνα  με την αριθ. πρωτ. 87/10406/2017 Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων η οποία καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους αναγνωρισμένους φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και Ομάδες Παραγωγών, και Συνεταιρισμούς και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/και τα μέλη τους να υποβάλλουν  αιτήσεις στήριξης.

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των  ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι ενισχύσεις παρέχονται ως επιχορήγηση με τη μορφή επιστροφής επιλέξιμων δαπανών που όντως πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν.

Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται καθώς και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της Δράσης, αναφέρονται αναλυτικά στις αριθ. 481/667036/09-06-2016 (ΦΕΚ 1994/01-07-16) και 19/3696/12-01-2017. (ΦΕΚ 193/27-01-2017) Αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούν τις ακόλουθες ενέργειες:

Α. Συλλογή – τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση-διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.

Β. Ατομικό έλεγχο της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.

Γ. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%. Η ενημέρωση θα έχει τη μορφή θεωρητικής και πρακτικής ενημέρωσης των έμμεσα ωφελούμενων κτηνοτρόφων από την υλοποίηση της Δράσης του δικαιούχου και θα αφορά:

– στη διάδοση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού,

– στη σωστή διαχείριση των ποιμνίων και αγελών,

– σε οργανωτικά θέματα για την εφαρμογή της Δράσης.

Τα σεμινάρια ή οι ημερίδες θα πραγματοποιούνται μέχρι τρεις φορές ανά έτος και ανά δικαιούχο και μπορούν να λάβουν χώρα και στα πλαίσια Ζωοτεχνικών εκθέσεων.

Δ. Γονοτυπικό έλεγχος αιγοπροβάτων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή, ώστε να μειωθεί η συχνότητα τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των ενεργειών που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε τρία έτη, με κάποιες εξαιρέσεις που περιγράφονται στην πρόσκληση. Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου και από την 1η έως της 31η Ιουλίου κάθε έτους μέχρι και το 2020. Κατ’ εξαίρεση, η πρώτη υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται σε διάστημα ενός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας (έως 02 – 03 – 2017).

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της παρούσας, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ) που λειτουργεί στον ιστότοπο www.opsaa.gr/RDIIS.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν, εντός ενός μηνός από τη δημοσίευσης της παρούσας (έως 02 – 03 – 2017), να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας αυτοπροσώπως ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, στο αρμόδιο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας ως αρμόδιο φορέα για την Δράση (τηλ. 2441077361).

Την αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης 10.2.1. μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν από τους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.grwww.agrotikianaptixi.gr  καθώς και από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο αρμόδιο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας στο τηλέφωνο 24410-77361.