Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ


Tags |

 Την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, επισκέφτηκε ο αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Σπ. Μπαρμπούτης – ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κων. Τζανακούλη – έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Τιράνων κ. Edi Rama. Στην αποστολή συμμετείχε και η Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Ασημ. Αϊβαλιώτου.

Η επίσκεψη στα Τίρανα, έγινε με την ευκαιρία της 11ης Διεθνούς Ημερίδας Φιλίας και Συνεργασίας των Δημαρχών των μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων του BALCINET (Balkan Cities Net).

 Το BALCINET δημιουργήθηκε, το 2000 έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης αποβλέπει δε στην ανάπτυξη της διαβαλκανικής διαδημοτικής συνεργασίας. Είναι ένας θεσμός ο οποίος δημιουργεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις κύριες πόλεις του των Βαλκανικών χωρώ διαμορφώνοντας τα όργανα και τις δομές του Δικτύου.

Σε μια περίοδο που η ένταση και οι διενέξεις του παρελθόντος δίνουν τη θέση τους, στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής, το BALCINET αναδεικνύει, τη διπλωματία των πόλεων ως κινητήριο μοχλό των εξελίξεων, σαν μέσο που μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα δημιουργούν οι εθνικές διαφοροποιήσεις, ειδικά στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο λόγος, η καθημερινότητα του, οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, τα όνειρα του πολίτη μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Δημοτικών Αρχών της Βαλκανικής.

Την πρώτη δεκαετία της ιστορικής διαδρομής του το BALCINET κατάφερε να χτίσει δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις Δημοτικές Αρχές των μεγάλων Βαλκανικών πόλεων, απαραίτητα θεμέλια για μια σταθερή και αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον.

Μέσα από τη στενή συνεργασία, τις συλλογικές δράσεις, τα κοινά προγράμματα, το BALCINET στοχεύει να γίνει ευρύτερα γνωστό στους πολίτες, να αγγίξει τα προβλήματα των μεγάλων πόλεων, να παρέμβει σε διεθνή fora με πρώτη και καλύτερη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν εκπρόσωποι από επτά χώρες και συνολικά 15 πόλεις.

Από την Ελλάδα (Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), την Βουλγαρία (Σόφια, Βάρνα), τη Σερβία (Νόβισαντ), την Βοσνία – Ερζεγοβίνη (Σεράγεβο, Μπάνια Λούκα), την FYROM (Τέτοβο, Κουμάνοβο), την Τουρκία (Άγκυρα, Βαλόνα) και την Αλβανία (Τίρανα, Κόρντσα, Αργυρόκαστρο).

Επίσης στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Νικ. Πάτζιος.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κων. Τζανακούλης – τον οποίο μετέφερε ο κ. Μπαρμπούτης – μεταξύ των άλλων τονίζει: «… πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ των πόλεων των Βαλκανίων, είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης, σ’ ένα διευρυμένο δίκτυο με παρεμφερή προβλήματα αλλά και μεγάλες δυνατότητες. Αυτή ακριβώς η συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον ισόρροπης ανάπτυξης των Βαλκανικών πόλεων με οφέλη για κάθε πόλη ξεχωριστά, αλλά και για το δίκτυό μας…».

Στην ενότητα της ημερίδας «Αστική Ανάπτυξη» ο κ. Μπαρμπούτης στην εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα «Πολεοδομική ανασυγκρότηση – Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Λάρισας».

Αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη της Λάρισας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Αναφερόμενος στις αρχές πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού μεταξύ των άλλων τόνισε: « … ο Δήμος Λαρισαίων – από τη δεκαετία του ’80 – προχώρησε σε μια συστηματική διαδικασία ανασυγκρότησης της πόλης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη της περιοχής του ευρύτερου ιστορικού κέντρου, που αποτέλεσε τον πυρήνα εξάπλωσης της πόλης ήδη από τα αρχαία χρόνια.

Εκπονήθηκαν μελέτες, οι οποίες είχαν σαν στόχους τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής περιοχής και την ανασυγκρότηση των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα και φυσιογνωμία της. Όλες οι γενικές και επιμέρους μελέτες και επεμβάσεις είναι διαχρονικά και λειτουργικά συνδεδεμένες μεταξύ τους…»

Ο κ. Μπαρμπούτης αναφέρθηκε στα:

  • § Στο δίκτυο κεντρικών πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων
  • § Την αναδιαμόρφωση των πλατειών (κεντρική πλατεία, πλατεία Ταχυδρομείου, πλατεία Δημάρχου Αγ. Μπλάνα, πλατεία Αρ. Λαμπρούλη).
  • § Το Αρχαίο Θέατρο, και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου – πεζόδρομοι Παπαναστασίου – Βενιζέλου – Ηφαίστου.)
  • § Λόφος φρουρίου – ολοκλήρωση της μελέτης για το Μπεζεστένι.
  • § Την ανάπλαση της κοίτης του Πηνειού (έργα πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων – πεζογέφυρες – Δημοπράτηση της επόμενης φάσης έργων προϋπολογισμού 2,7 εκ. € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ).
  • § Την αναστύλωση του Μύλου Παππά κ.α.

Στον επίλογο της εισήγησής του ο κ. Μπαρμπούτης ανέφερε «… Η Λάρισα μπήκε στον 21ο αιώνα έχοντας στις αποσκευές τους, ακόμη πολλά εγγενή προβλήματα από το παρελθόν, που έχουν σχέση με την πολεοδομική τους κατάσταση. Προετοιμάστηκε πάντως, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής και των σύγχρονων αναγκών των πολιτών της. Έχουν γίνει σοβαρά έργα υποδομής που έλυσαν χρόνια προβλήματα της πόλης.

Με βάσει αξιόλογες μελέτες υλοποιήθηκαν έργα που άλλαξαν την εικόνα και φυσιογνωμία της πόλης, από μια άχαρη λασπούπολη σε μια σύγχρονη, δυναμική αναπτυσσόμενη πόλη σε όλους τους τομείς: πολιτισμού, αθλητισμού, πρόνοιας, περιβάλλοντος…»

Στα πλαίσια της ημερίδας στα Τίρανα ο κ. Μπαρμπούτης και η κ. Αϊβαλιώτου είχαν ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κοινού ενδιαφέροντος, σ’ όλους τους τομείς.

Κατά την ημερίδα, ανακυρήχθηκε ως προεδρεύουσα πόλη του BALCINET, για το Α’ εξάμηνο του 2011 η Βάρνα (Βουλγαρία) – στην οποία παραδόθηκε και η σημαία του BALCINET – και για το Β’ εξάμηνο του 2011 η Τιμισοάρα (Ρουμανία).

Λεζάντα: Ο Αναπληρωτής δήμαρχος Λαρισαίων Σπ. Μπαρμπούτης με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο και Πατρέων Α. Φούρα, αλλά και με τον Έλληνα πρέσβη Ν. Πάτζιο