Ερώτηση Χρ. Κέλλα για το έκτακτο βοήθημα εργαζομένων


Tags |

Το θέμα της “χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πρώην εργαζομένους των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα”, φέρνει στη βουλή, με ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός μετά την συνάντηση με αντιπροσωπεία πρώην εργαζομένων των Σ/Μ Λάρισα, ζητά από την αρμόδια Υπουργό να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να λάβουν όλοι, το έκτακτο βοήθημα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στις αρχές του 2015 η αλυσίδα των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα, κήρυξε πτώχευση, με αποτέλεσμα 562 άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους.

Το Υπουργείο Εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά τα απανωτά λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως λόγω των capitalcontrols, αποφάσισε την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος (1000 ευρώ) άπαξ, για τους πρώην εργαζόμενους των επιχειρήσεων. (ΦΕΚ 3455/26-10-2016).

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με νέο ΦΕΚ (4029/12-12-2016), καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησής του.

Το βοήθημα αυτό, όμως, δυόμιση χρόνια αργότερα, το έχουν λάβει μόλις οι 273, από τους 562 πρώην εργαζόμενους.

Επειδή ο όρος να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 15/12/2016 (ημερομηνία δημοσίευσης ΦΕΚ), πληρείται και από άλλους πρώην εργαζόμενους πέραν από τους 273 που το έχουν λάβει μέχρι σήμερα, ασχέτως αν υπάρχει κενό διάστημα στην ανεργία τους.

Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που πρώην εργαζόμενοι των Σ/Μ Λάρισα για κάποιο λόγο δεν ανανέωσαν την κάρτα ανεργίας τους για το διάστημα, από την περίοδο απόλυσής τους, μέχρι  και τις 15/12/2016.

Επειδή στο διάστημα αυτών των τριών ετών, κάποιοι από τους απολυμένους, βρήκαν περιστασιακά εργασία, αλλά στις 15/12/2016 βρέθηκαν και πάλι άνεργοι.

Επειδή στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος δεν αναγράφεται η συνεχιζόμενη ανεργία.

ΕΡΩΤΑΘΕ Κυρία Υπουργέ

Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην αποκλειστούν από το δικαίωμα λήψης του επιδόματος και οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης, που δεν έχουν λάβει έως τώρα το επίδομα;