- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας για το θέμα της Μεσοχώρας

Την  Τετάρτη 1/2/2017 εκπρόσωποι των Θεσσαλικών φορέων επισκέφθηκαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σ. Φάμελλο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση  του Υδροηλεκτρικού Εργου( ΥΗΕ)  της Μεσοχώρας. Στην αντιπροσωπεία  συμμετείχαν οι εξής:

Οι Θεσσαλικοί φορείς έθεσαν στον  κ. Υπουργό το ζήτημα της επανέναρξης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας  δεδομένου ότι σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητά του ενώ παράλληλα πληρούνται όλες οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Εκείνο που απομένει  είναι ο  κ. Υπουργός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να υπογράψει άμεσα την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε στους φορείς ότι το ταχύτερο δυνατόν θα υπογράψει τη σχετική Υπουργική Απόφαση  Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων  (ΑΕΠΟ)  εφόσον όμως ξεπεραστούν  κάποιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες  που υπάρχουν ( πράξη χαρακτηρισμού κατακλυσμένων εκτάσεων από τη Δασική υπηρεσίας ) δεσμεύτηκε μάλιστα ότι σύντομα θα ενημερώσει τους φορείς για το χρονοδιάγραμμα  υπογραφής της ΑΕΠΟ.

Ο κ. Υπουργός έθεσε και το θέμα της πολεοδομικής μελέτης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεσοχώρας τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων που θα παραμείνουν στον υφιστάμενο οικισμό.

Οι φορείς εξήγησαν στον κ. Υπουργό ότι και οι ίδιοι διακατέχονται από τις ίδιες ευαισθησίες για τους κατοίκους , όμως,  για να γίνει η έναρξη των απαραίτητων διαβουλεύσεων  ανάμεσα στον Δήμο Πύλης που εκπροσωπεί τους κατοίκους και την ΔΕΗ , είναι αναγκαία η υπογραφή της ΑΕΠΟ (έναρξη διαδικασίας απαλλοτριώσεων , προσδιορισμός αποζημιώσεων κλπ).

Η γενική εντύπωση που αποκόμισαν οι Θεσσαλικοί φορείς , είναι ότι πλέον η διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις Θεσσαλικές Οργανώσεις είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το ξεπέρασμα όλων εκείνων των δυσκολιών και των αντιπαραθέσεων που χαρακτηρίζουν την υπόθεση της Μεσοχώρας τα τελευταία 30 χρόνια . Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά το θέμα της Μεσοχώρας μέχρι και την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης.