Χρ. Κέλλας: Η δημόσια υγεία διανύει τις χειρότερες μέρες της


Tags |

Το θέμα της αναστολής λειτουργίας, στην οποία οδηγείται το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, φέρνει στη βουλή, με ερώτησή του, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Οικονόμου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, τονίζει πως “το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΓΝΛ, αδυνατεί πλέον να υλοποιήσει όχι μόνο εξειδικευμένες, αλλά και απλές εξετάσεις, εξαιτίας ελλείψεων τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό, που είχαν μάλιστα επισημανθεί έγκαιρα”!

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” Λάρισας, “το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας, καθώς αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στο έργο του, εξαιτίας ελλείψεων τόσο σε υλικά, όσο και σε προσωπικό”.

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, “το εργαστήριο αδυνατεί πλέον να υλοποιήσει, όχι μόνο εξειδικευμένες, αλλά και εξετάσεις απλές, όπως ορολογικό έλεγχο ηπατίτιδων, καλλιέργειες αίματος και ούρων, εξετάσεις για γρίπη κλπ, που εκτελούνται σε κάθε Κέντρο Υγείας ή ιδιωτικό εργαστήριο.

Επειδή οι ελλείψεις υλικών που παρατηρούνται, έχουν εγκαίρως επισημανθεί, τόσο στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και στη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ.

Επειδή το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΓΝΛ, καλύπτει ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή η αποψίλωση του προσωπικού που είχε στη δύναμή του, έχει ως συνέπειες την υποβάθμιση του ρόλου του ως τριτοβάθμιο μικροβιολογικό εργαστήριο, αλλά και την αδυναμία του να λειτουργήσει με ασφάλεια, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλονται.

Ακολουθούν τα ερωτήματα των βουλευτών:

  1. Για ποιόν λόγο δεν φροντίσατε να καλύψετε τις ελλείψεις υλικών, που από καιρό έχουν επισημανθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργηθείσα κατάσταση;

Αληθεύει ότι οι πιστώσεις για προμήθεια αντιδραστηρίων, μεταφέρθηκαν σε άλλο Νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας;

  1. Γνωρίζετε πως ο ορολογικός έλεγχος ηπατιτίδων, δεν διενεργείται εδώ και τρεις μήνες σε ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας; Αν ναι, γιατί δεν ενεργήσατε για την επίλυση του προβλήματος; Αν όχι, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε;
  2. Ενώ δεν έχετε προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, όπως έχετε εξαγγείλει κατ’ επανάληψιν, γιατί συνεχίζονται μετακινήσεις – μετατάξεις αναγκαίου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΓΝΛ προς άλλα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα;