- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας στηρίζει το καραβάνι της Υγείας

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται κι έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Παρόλο που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να δημιουργήσει μία εικόνα ανάτασης, η ζοφερή πραγματικότητα τη διαψεύδει αμείλικτα.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, ενώ κλείνουν και δομές που έχουν απομείνει. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες αναγκαστικά να προσφεύγουν στα νοσοκομεία, να υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ίδιους αλλά και για τους εργαζόμενους.

Τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, τη στιγμή μάλιστα που αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η χρηματοδότηση για το 2017 είναι ίδια με το 2016.

Η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά μαζί της γιγαντώνεται και η φαρσοκωμωδία με τις εξαγγελίες προσλήψεων από την κυβέρνηση. Χιλιάδες προσλήψεις ακούγονται, εργαζόμενοι δεν έρχονται. Ακόμα και οι ελάχιστοι που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Δεν αποτελούν καν σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους. Και σίγουρα δεν αποτελούν τον αριθμό αυτό που διασφαλίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων και την χωρίς προβλήματα ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βαφτίζει προσλήψεις τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ενώ με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) θα οδηγήσει έναν αριθμό ήδη εργαζομένων στην απόλυση, οριστικοποιώντας ταυτόχρονα τον εργασιακό μεσαίωνα στα νοσοκομεία και την ανακύκλωση της ανεργίας, αφού και οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις θα απολυθούν σε 24 μήνες.

Ο πέλεκυς της αξιολόγησης δομών και προσωπικού, οι επερχόμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και υπηρεσιών, η κινητικότητα, η περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων στα εργαστήρια, τις διοικητικές και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης με τις οποίες απαγορεύονται οι προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, προδιαγράφουν το ζοφερό μέλλον για τις δημόσιες δομές υγείας.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους, τους πολίτες της Λάρισας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, και θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.