- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Οικολογική Θεσσαλία: Ημέρες Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Όπως κάθε χρονιά, έτσι κι εφέτος τιμάμε τις ημέρες μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που αποτελεί την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της ανθρωπότητας, με θύματα 6.000.000 ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή ήταν εβραϊκής καταγωγής και ένα ακόμη τεράστιο αριθμό, επίσης, αθώων ανθρώπων που εξοντώθηκαν, λόγω της προέλευσής τους, του γενετήσιου προσανατολισμού τους, της φυσικής και ψυχικής κατάστασης τους κ.α., όπως πολλοί Τσιγγάνοι (Ρομ), ομοφυλόφιλοι και άτομα με αναπηρία.

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση και εδραίωση φαινομένων που αιφνιδίασαν τους περισσότερούς μας, αφού ακραίες απόψεις βρήκαν γόνιμο έδαφος και αποδοχή, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθούν επικίνδυνες ιδέες μέσω της εκλογής σε ύπατα αξιώματα, ακόμη και παγκόσμιων υπερδυνάμεων, ατόμων που πρεσβεύουν απάνθρωπους διαχωρισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε οδυνηρές καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, διάφορες υπερσυντηρητικές απόψεις, ευνοούμενες από μια γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και φόβου, διεισδύουν, σχεδόν, παντού και συμβάλλουν στο να υπερβαίνονται τα όρια των θεμελιωδών αξιών της ανθρωπότητας, ενώ τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες, απόρροια θρησκευτικού φανατισμού, συνεχίζονται αδιάκοπα, σκορπώντας τον θάνατο σε εκατοντάδες θύματα, κάθε προέλευσης, μόνο και μόνο, επειδή αυτά δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό πρότυπο.

Σε αυτό το περιβάλλον οι αρνητές του ολοκαυτώματος, και νοσταλγοί τέτοιων απάνθρωπων συμπεριφορών, συνεχίζουν το έργο τους ακάθεκτοι, αναζητώντας ακόμη και νομιμοποίηση αυτών των απόψεων.

Στη χώρα μας, με ιδιαίτερη ανησυχία, παρατηρούμε τελευταία, εκ νέου, μια έξαρση ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών, οι οποίες φαίνεται να γίνονται ανεκτές και , ενίοτε παραδεκτές, ακόμη και από έναν ελάχιστο αριθμό πρώην και νυν στελεχών της δικαιοσύνης, βασικού πυλώνα της πολιτείας.

Στις μέρες μας στοχοποιούνται, κυρίως, οι πρόσφυγες και μετανάστες, ο οποίοι εμφανίζονται ως οι κατεξοχήν αποδιοπομπαίοι τράγοι και εν δυνάμει αίτιοι όλων των υποτιθέμενων μελλοντικών δεινών .

Στην Θεσσαλία, έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο αρκετές προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης, αιρετών της αυτοδιοίκησης και ενεργών πολιτών, κυρίως για προσφυγικά ζητήματα, εκ μέρους οπαδών ακραίων απόψεων που ασπάζονται και προωθούν επικίνδυνες μισαλλόδοξες ιδέες.

Η συστηματική και συνεχής, και με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, καταδίκη, αυτών των φαινομένων, πιστεύουμε ότι μπορεί, μαζί και με άλλες πρωτοβουλίες, να συμβάλει καθοριστικά, ώστε να εκμηδενιστεί κάθε απόπειρα μισαλλόδοξης πράξης και ο κίνδυνος αναβίωσης αντίστοιχων δραματικών φαινομένων.

Ως «Οικολογική Θεσσαλία», χωρίς καμία παρέκκλιση, συνεχίζουμε, να πιστεύουμε ότι η αρμονική συμβίωση όλων των ανθρώπων είναι η μόνη διέξοδος για την κοινωνία μας και αυτήν προωθούμε, αυτήν υποστηρίζουμε και γι’ αυτή θα αγωνιστούμε.