- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Παράταση Προθεσμιών Υποβολής Αιτήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο ζητά ο ΣΘΕΒ

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου  απέστειλε ο ΣΘΕΒ προκειμένου να δοθεί εύλογη παράταση των ημερομηνιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής καθώς επίσης και των ηλεκτρονικών φακέλων τεκμηρίωσης επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο (Καθεστώτα Γενικής Επιχειρηματικότητας & Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ)

Στην επιστολή ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης τονίζει τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη την παρατάση των ανωτέρω προθεσμιών αναφέροντας ότι παρά την δημοσιοποίηση της προκήρυξης των ανωτέρω καθεστώτων στις 19η Οκτωβρίου 2016, η πλήρης δυνατότητα Υποβολής των Αιτήσεων Υπαγωγής δεν κατέστη δυνατή πριν την  21η Δεκεμβρίου 2016, λόγω σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή του ΠΣΚΕ-ΕΠ αλλά και στο σχετικό υποστηρικτικό υλικό (Αρχεία Υπολογισμού Ενισχύσεων).

Η παράταση κρίνεται απαραίτητη τονίζει η Διοίκηση του ΣΘΕΒ  προκειμένου να υλοποιηθούν πλήρως τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την περιοχή μας.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα, για τις οποίες δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις, επιβράδυναν ή έχουν διακόψει την υλοποίηση των έργων με αποτέλεσμα η προθεσμία που έχει τεθεί για την υλοποίηση τους να μην επαρκεί σε καμία περίπτωση. Εξαιτίας του ότι μεσολάβησαν οι αργίες των εορτών καθώς επίσης το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα, όπου πολλές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να αναστείλουν εκ νέου την λειτουργία τους για ορισμένο διάστημα, ενώ παράλληλα και η λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών και άλλων φορέων ήταν ελλιπείς, για όλους αυτούς τους λόγους καθιστούν αναγκαία την μετάθεση της παραπάνω ημερομηνίας.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω τονίζει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, είναι η αδυναμία συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους φορείς έγκαιρα, για λόγους τους οποίους δεν φέρουν φυσικά ευθύνη και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να υποβληθούν έγκαιρα οι Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Τεκμηρίωσης έως την καθορισμένη  ημερομηνία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Διοίκηση του ΣΘΕΒ ζητά από τον Υπουργό κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου καθώς και από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος την παράταση των σχετικών προθεσμιών και συγκεκριμένα την υποβολή Αιτήσεων Υπαγωγής από 23 Ιανουαρίου 2017 σε 31 Ιανουαρίου 2017 και την υποβολή Ηλεκτρονικών Φακέλων Τεκμηρίωσης από 30 Ιανουαρίου σε 28 Φεβρουαρίου 2017 έτσι ώστε να υποβληθούν ορθά τεκμηριωμένες οι αιτήσεις υπαγωγής των φορέων που έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασμό των επενδυτικών τους σχεδίων και αναμένουν την έγκριση χρηματοδότηση τους από τραπεζικά ιδρύματα για την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού τους σχήματος έτσι ώστε να υποβληθούν έγκαιρα οι ηλεκτρονικοί φάκελοι τεκμηρίωσης, με επιμέλεια και ορθά καταχωρημένοι, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης τους.