- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Διαμαρτυρία Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

Κα Αναστασοπούλου, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, διαμαρτύρεται εντόνως για τις δηλώσεις και ενέργειές σας, ως περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στον τύπο, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα,

Στις 27/11/2016, σε συνέντευξή σας με τίτλο: «Η προστασία των προσφυγόπουλων είναι αδιαπραγμάτευτη αξία…» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, αναφέρεστε στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ενδεχόμενη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία της Λάρισας. Και συνεχίζεται λέγοντας ότι ο καλύτερος σύμμαχος της κοινωνίας για τα ζητήματα αυτά είναι η ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει από τις επίσημες αρχές του τόπου. Στην συνέντευξη αυτή αναφέρεστε στην υποχρέωση της Πολιτείας να εκπαιδεύσει τα προσφυγόπουλα σε σχολεία υποδοχής, σύμφωνα με το νόμο. Φυσικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε τηνλογικήσας στην προσπάθειά σας να εξομοιώσετε από την μία μεριά την προσφυγιά των ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες ή την μετανάστευση των ελλήνων για ανεύρεση εργασίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, και από την άλλη την παράνομη είσοδο ανθρώπων στην χώρα μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σκοπιμότητα της προσπάθειας αυτής.

Τονίζεται ότι θέση του συλλόγου μας, όπως αυτή εκφράστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του, είναι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων να γίνει σε κατάλληλα σχολεία υποδοχής (υπάρχουν πολλές κατάλληλες ανενεργές δομές κοντά στους χώρους διαμονής τους), για όσο καιρό μείνουν στη χώρα μας, πάντοτε σύμφωνα με το νόμο.

Στις 13/12/2016, σε άλλη συνέντευξή σας στην ΕΡΑ Λάρισας, αναφέρεστε στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, και συγκεκριμένα στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ώστε να εκφραστούν οι απόψεις των γονέων των παιδιών που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο σχετικά με το ενδεχόμενο φοίτησης σε αυτό προσφυγόπουλων. Στο δημοσίευμα αυτό εκφράζετε την ακόλουθη άποψη:

«Δεν αποφασίζουν οι γονείς για το που θα φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα, αλλά η Πολιτεία. Βεβαίως και θέλουμε τη συναίνεση των γονέων και της τοπικής κοινωνίας, όπου θα φοιτήσουν προσφυγόπουλα προκειμένου να είναι θετικό το κλίμα για όλους και κυρίως για τα ίδια τα παιδιά και την καλύτερη εκπαίδευσή τους. Ωστόσο πρόκειται για αποφάσεις τις οποίες δεν λαμβάνουν οι γονείς. Το σημαντικό είναι ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει μόρφωση στα παιδιά αυτά.».

Ενδεχομένωςκ. Αναστασοπούλου να έχετε έλλειμμα εκπαίδευσης διότι εάν διαβάσετε, π.χ. την «Πολιτεία» του Πλάτωνα, θα καταλάβετε αβίαστα τι είναι η «Πολιτεία» και από ποιους απαρτίζεται. Εκτός εάν διαφωνείτε και έχετε προσχωρήσει σε άλλες απόψεις που παραπέμπουν κατά την άποψή μας σε άλλου τύπου καθεστώτα (!) Δεν μπορείτε από τη μία να αναφέρετε ότι θέλετε τη συναίνεση και από την άλλη να υιοθετείτε το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόθεση των Αρχών είναι η ταλαιπωρία αυτών των παιδιών, με την αναγκαστική μετακίνησή τους σε σχολικές δομές που βρίσκονται μακριά από τον χώρο διαμονής τους, κάνοντας μάθημα μετά το μεσημέρι και όχι κατά τις πρωινές ώρες όπως αρμόζει να γίνεται.

Η ίδια επανειλημμένως αναφέρατε σε δηλώσεις σας ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το θέμα, παρά τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για συγκεκριμένα σχολεία που προγραμματίζει το Υπουργείο Παιδείας να δεχθούν για φοίτηση προσφυγόπουλα.  Ως δια μαγείας, στις 22/12/2016, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τύπο, συγκαλέσατε (δεν γνωρίζουμε πως ;) για την επόμενη ημέρα σύσκεψη των Διευθυντών και των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων των σχολικών μονάδων (Δημοτικών Σχολείων: 26ο, 7ο – 30ο, Κοιλάδας και Τερψιθέας και 3ο Γυμνάσιο Λάρισας), στην οποία τελικά δεν προσκλήθηκε ο σύλλογος γονέων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Από την ενημέρωση που είχαμε από εκπρόσωπους των συλλόγων γονέων άλλων σχολείων, στην εν λόγω συνάντηση, που αναφέρθηκε ότι ήταν άτυπη και κλειστή (;), οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων που παραβρέθηκαν διαμαρτυρήθηκαν για το έλλειμμα ενημέρωσης από μεριάς σας, και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σε οτιδήποτε αφορά το θέμα φοίτησης των προσφυγόπουλων πριν λάβουν επίσημη ενημέρωση, η οποία θα τεθεί υπόψη των μελών τους για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, διαμαρτύρομαι εντόνως, αφενός για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα φοίτησης των προσφυγόπουλων και αφετέρου για την μη πρόσκλησή μου από εσάς στην εν λόγω συνάντηση, σύμφωνα με το νόμο. Δεδομένου ότι κάνατε και δηλώσεις, παρακαλώ να μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας λέγοντας ότι ήταν επιθυμία σας να συγκαλέσετε την συνάντηση αυτή πριν τις 23/12/2016 και να μην διατυπώνετε την άποψη ότι σας πρόλαβε η έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, διότι δεν πείθουν κανέναν. Μία απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που επιτέλους θα πρέπει να δημοσιοποιήσετε και να μην την φυλάτε ως επτασφράγιστο μυστικό (!), ώστε να μάθουμε και εμείς το ακριβές περιεχόμενο της (!!) Για το λόγο αυτό, με το παρόν έγγραφό μας,  ζητείται αρμοδίως η χορήγησή της.

Επιπρόσθετα, ζητώ από εσάς να σεβαστείτε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και όταν θέλετε να προσκαλέσετε τον εκπρόσωπο αυτού, να τηρείτε την διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο. Επίσης,  σας καλώ να προβείτε σε διορθωτική δήλωση προς τα ΜΜΕ, αναφέροντας ότι εκ παραδρομής δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος από τον σύλλογό μας στην ανωτέρω συνάντηση.   Τέλος, επειδή οι φήμες οργιάζουν και επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το θέμα από εσάς, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα προβείτε σε μονομερείς αυταρχικές ενέργειες που κατά την άποψή μας παραπέμπουν σε άλλου τύπου καθεστώτα, φέρνοντας τους γονείς του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας προ τετελεσμένων γεγονότων, διότι στην περίπτωση αυτή η ευθύνη των πραγμάτων και οι συνέπειές τους θα είναι αποκλειστικά δική σας.

 

Με εκτίμηση

Στέφανος Χαχάμης

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας