- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Τον νέο υφυπουργό Γεωργίας Β. Κόκκαλη επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ

Τον νέο υφυπουργό Γεωργίας Βασίλειο Κόκκαλη επισκέφθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος. Ο δήμαρχος ευχήθηκε αρχικά στο νέο υφυπουργό καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του μια σειρά θεμάτων που αφορούν στους κατοίκους του Δήμου Κιλελέρ. Αρχικά τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη όπου έθεσε το θέμα της παρακράτησης από τον οργανισμό ποσοστού 3% από την ενιαία ενίσχυση σε αγροτεμάχια αγροτών των οποίων οι σιτοκαλαμιές έχουν καεί. Ο δήμαρχος με επιχειρήματα αιτιολόγησε στον πρόεδρο του οργανισμού το άδικο της απόφασης τονίζοντας ότι οι πυρκαγιές μετά την περίοδο του αλωνισμού είναι συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Κάποιοι αγρότες, τόνισε, βάζουν φωτιά στα θερισμένα χωράφια και η  φωτιά, τις περισσότερες φορές ανεξέλεγκτη και υποβοηθούμενη από ανέμους, κατακαίει τις σιτοκαλαμιές ακόμα κι αν υπάρχει ζώνη πυροπροστασίας περιμετρικά των αγροτεμαχίων.

Στο σύνολο των περιπτώσεων πυρκαγιάς οι αγρότες συνδράμουν στην κατάσβεσή της χρησιμοποιώντας, ακόμα και με προσωπικό κίνδυνο αλλά και κίνδυνο απώλειας περιουσιακών στοιχείων,  τα αγροτικά τους μηχανήματα ( τρακτέρ, καλλιεργητές κ.λπ.).

Ο κύριος Νασιακόπουλος χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία πλήττει το εισόδημα των αγροτών σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τον τόπο.Γι’ αυτό πρότεινε οι αγρότες που πλήττονται από την φετινή απόφαση του οργανισμού και στους οποίους έχει επιβληθεί πρόστιμο (η παρακράτηση του 3%) να καταθέσουν ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες να εξεταστούν αναλυτικά μια προς μια. Οι αγρότες θα ενημερωθούν έγκαιρα από τη δημοτική αρχή για το χρόνο κατάθεσης των ενστάσεων.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου,μια από τις πιο εύπορες περιοχές της χώρας,  είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Naturaκαι ως εκ τούτου δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια που σχετίζονται με τις καλλιέργειες, άποψη την οποία υιοθέτησαν και ο κύριος Κόκκαλης και ο κύριος Καπρέλης. Δήλωσε δε ότι προτίθεται να συγκαλέσει άμεσα ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια όπου όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι εκπρόσωποι των αγροτών θα εξετάσουν ενδελεχώς τόσο το θέμα των σιτοκαλαμιώνόσο και άλλα εκκρεμή ζητήματα για να δοθούν οριστικές λύσεις προς όφελος των αγροτών.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο υφυπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσαν το δήμαρχο ότι θα συμμετάσχουνστη διευρυμένη σύσκεψη όταν αυτή οριστεί.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ζητήθηκε από το δήμαρχο η αρωγή της πολιτείας για την αγροτική οδοποιία. Τονίστηκε ότι το αγροτικό δίκτυο είναι τεράστιο και η συντήρησή του από τις υπηρεσίες του δήμου είναι δύσκολη και δαπανηρή. Επιπροσθέτως ο δήμαρχος  έθεσε και το θέμα των Κέντρων Ενημέρωσης των Αγροτών,η πραγματοποίηση των οποίων ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής,και συμφωνήθηκε να εξεταστούν άμεσα οι δυνατότητες για την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση τους.