Χρ. Κέλλλας : Ζητούμενο η ποιότητα ζωής των νεφροπαθών


Tags |

«Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Νεφρολογικού Συμποσίου στη Λάρισα και ιδιαίτερα στον Καθηγητή, τον Γιατρό, τον άνθρωπο, τον φίλο Γιάννη Στεφανίδη,πουπροεδρεύει στο σημερινό Επιστημονικό Συμπόσιο».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στο 4ο Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στον Καθηγητή Παθολογίας – Νεφρολογίαςτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής, Γιάννη Στεφανίδη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφερόμενος στο θέμα του συμποσίου, επεσήμανε:

«ΩςΤομεάρχης Υγείας της ΝΔ επί δύο χρόνια, είχα την ευκαιρία πραγματοποιώντας επισκέψεις σεδομές Υγείας όλης της χώρας και συναντώνταςεκπροσώπους Συλλόγων Νεφροπαθών, να διαπιστώσω από κοντά το «Γολγοθά»,που βιώνουν καθημερινά στη μάχη ζωής που δίνουν. Ελλείψεις σε προσωπικό και ανεπάρκεια υποδομών επιτείνουν τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία τους.

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, καταθέσαμε – παρουσία του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη – με τη συνάδελφο, βουλευτή Επικρατείας κα Νίκη Κεραμέως, σχέδιο πέντε προτάσεων για τη βελτίωση του καθεστώτος μεταμοσχεύσεων και δωρεάς ανθρωπίνων ιστών-οργάνων, τονίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις κατάταξης.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το θέμα των μεταμοσχεύσεων αποτελείζήτημα τηςκαθημερινότητας πολλών συμπολιτών μας.Είναι παράδοξο, δε, το γεγονός, ότι ενώ δαπανούμε τεράστια ποσά για τους χρόνια πάσχοντες – το κόστος του αιμοκαθαιρόμενου είναι τετραπλάσιο από το κόστος του μεταμοσχευμένου ασθενούς – δεν καταφέρνουμε να τους προσφέρουμε ποιότητα ζωής, που είναι και το ζητούμενο.

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να υπάρξει από πλευράς πολιτείας μια σοβαρή προσπάθεια διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησηςτων πολιτών, για τη ζωτική σημασία της μεταμόσχευσης και δωρεάς οργάνων».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κέλλας, δήλωσε:

«Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, από την Ακαδημία Νεφρολογίας Κεντρικής Ελλάδος και την Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας,είναι αξιέπαινες και οφείλουμε να τις στηρίζουμε. Προσωπικά,θα είμαι πάντα αρωγός σε αντίστοιχες προσπάθειες».