- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος : Η Αλβανία να εγκαταλείψει παρωχημένους εθνικισμούς

«Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι εάν θέλει η Αλβανία να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τις αρχές της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους οι γείτονες να κατανοήσουν ότι είναι και προς δικό τους όφελος οι ομαλές σχέσεις με την Ελλάδα, μακριά από παρωχημένους εθνικισμούς και εμμονές, που εμποδίζουν ακόμη την ταφή των Ελλήνων πεσόντων ηρώων του έπους 1940-41 στα βουνά της Β. Ηπείρου, ή υπαγορεύουν την κατεδάφιση σπιτιών ομογενών στην Χειμάρρα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο σε σχετική  ερώτησή του.

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχήν η μη υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν από τη μεικτή ελληνοαλβανική επιτροπή στο διάστημα των επτά σχεδόν παρελθόντων ετών, από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας [Ν.3782/2009 (ΦΕΚ Α’ 135)], συνιστά ένα απαράδεκτο γεγονός. Το ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζει το πρόβλημα, που προέρχεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις καθυστερήσεις και τις κωλυσιεργίες της αλβανικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θέτει όλο αυτό το διάστημα στο οποίο έχω την πολιτική ευθύνη, μετ’ επιτάσεως το θέμα ως βασικό ζήτημα σε όλες τις διμερείς επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Οι συνεχείς οχλήσεις και προσπάθειες της ελληνικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα τη σύγκληση της δεύτερης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ), στις 20-21 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπου συζητήθηκαν διευθετήσεις για διευκόλυνση της εφαρμογής της αρχικής συμφωνίας, καθορίζοντας τις απαιτούμενες ενέργειες για επίσπευση έναρξης των εργασιών.

Σε ό,τι αφορά στο υπάρχον νεκροταφείο της Κορυτσάς, αυτό δεν περιλαμβάνεται στην αρχική διακρατική συμφωνία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσημα πριν την υποβολή σχετικού αιτήματος μέσω ΜΕΕ.

Τέλος σας γνωρίζω ότι για την ελληνική πλευρά και για εμένα προσωπικά άμεση προτεραιότητα αποτελεί η έναρξη των εργασιών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που έχουν υποδειχθεί και μέσω αυτής η ενεργοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας ώστε να αρθεί η ιστορική αυτή εκκρεμότητα και να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στου πεσόντες ήρωες του».