Ερώτηση Κέλλα για τη φορολογία στον καφέ


Tags |

Το θέμα της επιβολής φόρου κατανάλωσης στον καφέ και τα παρασκευάσματά του, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή, βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με πρώτη υπογράφουσα, την Τομεάρχη Ανάπτυξης, κα. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι ερωτώντες βουλευτές κάνουν λόγο για ακόμη ένα πλήγμα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, “καθώς η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστων μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις”.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, κκ. Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, “να επανεξετάσουν την υπερφορολόγηση του ωμού καφέ και την περίπτωση δικαιότερης και αναλογικότερης σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες καφέ, φορολόγησής του, καθώς υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος κλεισίματος ελληνικών επιχειρήσεων”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Με το νόμο 4389/2016 επιβλήθηκε φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα παρασκευάσματά του με βάση το εκχύλισμα του καφέ από την 1.1.2017. Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου αφορά στην επιβάρυνση των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ. Η επιβολή του παραπάνω φόρου επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστων μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Επειδή η επιβολή του φόρου των 2€, πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τον ελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απ’ ευθείας ως τελικό προϊόν.

Επειδή η επιβολή του φόρου ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν, πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης, δεδομένου ότι μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή.

Επειδή υπάρχει κίνδυνος κλεισίματος ελληνικών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν ωμό καφέ, προκαταβάλουν την αγορά του εμπορεύματος έως και 30 ημέρες πριν από την παραλαβή του και κατά συνέπεια η επιβολή επιπλέον φόρου θα καταστήσει άμεσα μη βιώσιμες περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.

Επειδή η επιβολή του παραπάνω φόρου επηρεάζει το σύνολο της αγοράς καφέ, επιχειρήσεις-βιοτεχνίες παραγωγής καφέ, επιχειρήσεις-βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, εστίαση, εισαγωγείς πρώτης ύλης.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί, αν θα επανεξετάσουν την υπερφορολόγηση του ωμού καφέ και αν θα εξετάσουν την περίπτωση δικαιότερης και αναλογικότερης σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες καφέ φορολόγησή του.