Μάξιμος με Κεφαλογιάννη : Κίνδυνος διάθεσης μαϊμού ελληνικού γιαουρτιού από Τσεχία


Tags |

 

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για το ελληνικό γιαούρτι από την πρόθεση της Τσεχίας να διοχετεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά γιαούρτι που θα βαφτίζεται επισήμως ελληνικό, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της παράταξης κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκθεσης «Άθως-Το Άγιον όρος» που εγκαινιάσθηκε στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο π. αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Κεφαλογιάννη για το θέμα καθώς, όπως επισημαίνει, «θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ελληνική γαλακτοφόρα αγελαδοτροφία. Θα είναι ένα νέο πλήγμα μετά και την πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Χαρακόπουλος, η απάντηση του Επιτρόπου  για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Andriukaitis σε σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή είναι άκρως ανησυχητική καθώς αναφέρει απλώς ότι η Επιτροπή καλεί τις τσεχικές αρχές να αναβάλουν για 12 μήνες ορισμένες διατάξεις του σχεδίου που υπέβαλε η Τσεχία στην ΕΕ προς έγκριση, στις οποίες περιέχεται και η πρόθεσή της για παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού.

Σε δήλωσή του μετά την ενημέρωση ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «επιστρέφω στην Ελλάδα περισσότερο ανήσυχος για τον κίνδυνο κυκλοφορίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ “μαϊμού” ελληνικού γιαουρτιού με την ανοχή των ευρωπαϊκών αρχών. Μακάρι οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι ο Επίτροπος “υιοθετεί  την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η ελληνική πλευρά” να ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Ο χρόνος θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τον κ. Αποστόλου. Έως τότε, η ελληνική κοινωνία οφείλει να έχει πλήρη γνώση όλων όσων έχουν διαμειφθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Επιτροπή για το μείζον αυτό θέμα που μπορεί να αποτελέσει κερκόπορτα για την άλωση του ελληνικού γιαουρτιού».