Eκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο δωρητή Γεώργιο Ι. Κατσίγρα


Tags |

Αφιερωμένη στην πολυσχιδή προσωπικότητα ενός εκ των μεγαλύτερων δωρητών της Λάρισας, του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, με επίκεντρο της ιδιότητά του ως συλλέκτη έργων τέχνης, θα είναι εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. Το αφιέρωμα έχει ως γενικότερο θέμα «Οι συλλογές έργων τέχνης ως προέκταση της προσωπικότητας του συλλέκτη».

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ομιλιών περιλαμβάνει:

  • κ. Απόστολος Καλογιάννης, Πρόεδρος Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ, Δήμαρχος Λαρισαίων
  • κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου (Ιατρός), «Ο Γεώργιος I. Κατσίγρας ως προσωπικότητα και ιατρός»
  • κ. Συραγώ Τσιάρα (Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης) «Ο συλλέκτης Γεώργιος Κωστάκης και η συλλογή ρωσικής πρωτοπορίας στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»
  • κ. Κωνσταντίνος Δάμτσας (μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου), «Η δωρεά του Α.Κ. Δάμτσα στον Δήμο Βόλου»
  • κ. Χρύσα Δραντάκη (Κοινωνιολόγος Τέχνης, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, επιμελήτρια του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα) «Εκλεκτικές συγγένειες των δύο συλλεκτών και δωρητών Γ.Ι. Κατσίγρα και Αλ. Κ. Δάμτσα στο πλαίσιο μιας τυπολογίας των συλλεκτών».

Θα συντονίζει η κ. Άννυ Ψάρρα – Περίφανου, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, δημοτική σύμβουλος.


Η ΣΥΛΛΟΓΗ

Ο Γ.Ι. Κατσίγρας ήταν από τους πιο ονομαστούς συλλέκτες νεοελληνικής τέχνης, η οποία αναφέρεται σε μια περίοδο που ξεκινά από τον όψιμο 19° αιώνα, κορυφώνεται με έργα καλλιτεχνών του μεσοπολέμου και καταλήγει σε επιλογές έργων που ανήκουν σε καλλιτέχνες των δεκαετιών ’60 και ’70. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε στη Λάρισα, και σε μια ιδιαίτερα πολιτικά και κοινωνικά κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, όπως ήταν τα χρόνια αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο.
Η κορυφαία ωστόσο στιγμή της ζωής του Γεωργίου I. Κατσίγρα είναι η απόφασή του να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του στον Δήμο Λάρισας το 1981, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί η Δημοτική Πινακοθήκη, όρος εξαιρετικά δημιουργικός και επωφελής για την ελληνική κοινωνία και ιδίως τη νεολαία που έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για καλλιτεχνική παιδεία, εθνική αυτογνωσία, αισθητική καλλιέργεια και σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, με τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα ως βασικό μέρος του πολιτιστικού αποθέματος της, είναι ένα πραγματικό κόσμημα όχι μόνο για την πόλη της Λάρισας, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη, αφού υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις πλέον για πολιτιστική ανάπτυξη, για αναβάθμιση της παρεχόμενης ανάπτυξης, για έρευνα και για τη γόνιμη προώθηση των σύγχρονων καλλιτεχνικών προβληματισμών.
Ο Γ.Ι. Κατσίγρας τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία για την πολύπλευρη δραστηριότητά του στην ελληνική κοινωνία και για τη συμβολή του στην προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη θεσμική και ιστορική λειτουργία της Τέχνης. Τιμήθηκε για την προσφορά του ως γιατρός και ως επιστήμονας, ως θεράπων της υγείας του συνανθρώπου του, τιμήθηκε για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, για την αισθητική και καλλιτεχνική του παιδεία και καλλιέργεια, αλλά και για τη μεγάλη του προσφορά στην πόλη που τον ανέδειξε, γεγονός που προδίδει σπάνιο χάρισμα και ευγένεια ψυχής.
Είναι φανερό ότι τα έργα τέχνης δεν ήταν για τον Κατσίγρα το μέσον για κοινωνική καταξίωση, ούτε αποτελούσαν φροϋδικού τύπου φετιχιστικά αντικείμενα, αλλά ήταν έκφραση της αγάπης του για τον νεοελληνικό πολιτισμό, για τα έργα που ικανοποιούσαν βαθύτερους στόχους και οράματα μιας χαρισματικής προσωπικότητας.