Η Λάρισα τιμά τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Tags |

(1896–2016), 80 χρόνια Λαμπαδηδρομία-(1936–2016), με αφορμή την τέλεση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό  την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού ύμνου του Κωστή Παλαμά, ως  Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται, στην πόλη της Λάρισας, που έχει μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 6.30-8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας ,με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς», υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Αντπεριφέρεια Τουρισμού, Πολιτισμού και  Δια Βίου Μάθησης (Θεμ. Αντ/ρχης Αθαν. Παιδής) , σε συνεργασία με τον Τοπικό  Όμιλο για την UNESCO Ν. Λάρισας (Πρόεδρος Θεοδ. Κάλλα)  ,  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (Προϊστ. Σδρόλια Σταυρούλα)  ,τον Δήμο Λαρισαίων/Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας & Αθλητισμού (αντιδήμαρχος Αλέξ. Μπατζανούλης) , της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής ( Αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης) και τον  Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας ( Πρόεδρος Ι. Σιούλας).

Στην εκδήλωση  αυτή θα γίνει, ειδικά για τη Λάρισα, η Οπτικοακουστική παρουσίαση του  δίγλωσσου βιβλίου-λευκώματος, με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ», που πρέπει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη ,ιδιωτική ή δημόσια και  που τιμά τον Ολυμπισμό και τις θρυλικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων με αφήγηση καλλιτεχνών της ΕΡΤ, από τον ίδιο τον  συγγραφέα Θεόδωρου Μαλλιά, σε μια μνημειώδη έκδοση που τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.

Ο πρόεδρος του Δικτύου «‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπας δήλωσε ότι : ”το  έργο της όλης προετοιμασίας της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, που περιέχει ποιότητα ,αισθητική, συγκίνηση, μουσική ,ξεναγήσεις και δρώμενα, με σημείο αναφοράς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ,   έχει αναλάβει η ομάδα Πολιτισμού – Αθλητισμού και  Τουρισμού του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και η Ομάδα κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας με συντονιστή τον Βασίλειο Τσιάρα .

Η παρουσίαση της σημαντικής αυτής έκδοσης-λευκώματος, που αποτελεί κόσμημα για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα γίνει με ιδιαίτερο τρόπο από τους εισηγητές ( με συντονιστή  τον δημοσιογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο και Βασ. Τσιάρα ) ,με την παρουσία γνωστών Ολυμπιονικών (Φανή Χαλκιά, Κατερίνα Βόγγολη κ.ά.) .

Θα αναλυθεί από την  Πρόεδρο του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO κ.  Θεοδώρα Κάλλα η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, μέσα στην οποία διεκδικούμε να ενταχθεί και ο Ολυμπιακός Ύμνος του Κωστή Παλαμά ,τα  κείμενα – ποιήματα του Κωστή Παλαμά θα παρουσιάσει  η φιλόλογος κ. Ζωή Καλαφάτη, ενώ θα γίνει ξενάγηση στην Αίθουσα Θεσσαλών Ολυμπιονικών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας .

Έκπληξη της βραδιάς θα είναι η παρουσίαση ,για πρώτη φορά , Δρώμενου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και  τον Ολυμπισμό, από Ομάδα Λαρισαίων Καλλιτεχνών, ενώ στο τέλος θα δοθεί δεξίωση προς τιμή όλων των προσκεκλημένων  στο αίθριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Το  μουσικό μέρος της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι ιδιαίτερα γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί  Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα-φωνή) και  Ιωάννα Σιωπούδη (πιάνο-φωνή) .

Αξίζει να σημειωθεί ότι  μέρος των εσόδων (30%) από την προαιρετική προμήθεια του λευκώματος ( που θα είναι σε συμβολική τιμή ), θα δοθεί σε Συλλόγους ατόμων με Αναπηρία και νοητική υστέρηση ,για την ενίσχυση των δράσεων τους”.

 

Ελλάδα, η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων

Η σπάνια έκδοση είναι ένα δίγλωσσο βιβλίο-άλμπουμ ,περίτεχνα διακοσμημένο με αγάλματα και αγγεία από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα έρευνας και μεθοδικής εργασίας 6 χρόνων του πατρινού καθηγητή ,διδάκτορα Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής, Θεόδωρου Μαλλιά..

Το βιβλίο-άλμπουμ 390 σελίδων ,είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό, που τιμά το ιερό δώρο που χάρισε ο Κωστής Παλαμάς στην ανθρωπότητα, τον διαχρονικό, προφητικό και οικουμενικό Ύμνο.

Μια ανεκτίμητη κληρονομιά, μια αστείρευτη πηγή ψυχικής και σωματικής τελειότητας, που υμνεί τον Ολυμπισμό, μέσω του οποίου αναβιώνουν αρχές και αξίες για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, αδελφοσύνη, ισότητα και ευγενή άμιλλα .

Το βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Μαλλιά άπτεται των αξιών του Ολυμπιακού Κινήματος, των οποίων η γέννηση ανάγεται στις ιδέες περί του αθλητισμού της Αρχαίας Ελλάδας, καλύπτει δε, ολόκληρη την ιστορία της εξέλιξής τους έως το νέο ξεκίνημα που έγινε με βάση τις αρχές του βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερντέν. Μια τέτοια σε βάθος ανάλυση, παράλληλα με την υπέροχη οπτικοποίηση, μεταφέρει ένα ισχυρό παιδαγωγικό μήνυμα στους νέους αναγνώστες.

 

 «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια εκδήλωσης 2 ώρες :18.30-20.30 μ.μ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Βασίλειος Τσιάρας (συντονιστής της ομάδας, Πολιτισμού–Αθλητισμού–Τουρισμού του Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ, και της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας)

  • Υποδοχή Προσκεκλημένων από τον  Πρόεδρο του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπα

Την εκδήλωση θα προλογίσουν :

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης  Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου μάθησης κ. Αθ. Παιδής
  • Ο Αντιδήμαρχος  Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων  κ. Αλέξ. Μπατζανούλης
  • Ο Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης
  • Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια,
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας κ. Γιάννης Σιούλας
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» ο δημοσιογράφος κ. Αχιλλέας Παπαδιονυσίου

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Ολυμπισμός –Ολυμπιακός ‘Υμνος– Κωστής Παλαμάς»:

  • Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
  • Εισήγηση : “ Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO” ,Δρ  Θεοδώρα Κάλλα –Προέδρου του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO
  • Μικρό βιογραφικό Video για τον Συγγραφέα από τον Σύλλογο Ελλήνων Βετεράνων Στίβου
  • Χαιρετισμός–ομιλία του Συγγραφέα καθηγητή, Δρ. Θεόδωρου Μαλλιά
  • Εισήγηση : «Η συνάντηση της ποίησης του Κ. Παλαμά  με την Ολυμπιακή Ιδέα»,  Ζωή Καλαφάτη ,Φιλόλογος
  • Τιμητική παρουσία γνωστών Αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων: Φανή Χαλκιά–Κατερίνα Βόγγολη
  • Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τους γνωστούς καλλιτέχνες :

Σπύρο Καβαλιεράτο (κιθάρα-φωνή) και  Ιωάννα Σιωπούδη (πιάνο-φωνή) 

  • Παρουσίαση Δρώμενου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και  τον Ολυμπισμό από Ομάδα Λαρισαίων Καλλιτεχνών
  • ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΕΤΩΝ
  • Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην Αίθουσα Θεσσαλών Ολυμπιονικών
  • ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ στο αίθριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

 

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων  Θεσσαλίας

 

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                                        ΒΑΣ. ΤΣΙΑΡΑΣ

                     Οικονομολόγος –Σύμβουλος Ανάπτυξης                         Καθηγητής Γερμανικών  –Επιθεωρητής  Ποιότητας