Ο Χρ. Κέλλας για τη φορολογία στο κρασί


Tags |

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, αντίστοιχα, κατέθεσε – με πρώτο υπογράφοντα, τον βουλευτή Λευκάδας, κ. Αθανάσιο Καββαδά -, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “την δραματική αύξηση του παραεμπορίου στο κρασί λόγω επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και αποτυχία είσπραξης των προσδοκώμενων φορολογικών εσόδων”.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την ερώτησή τους επισημαίνουν πως η επιβολή του φόρου έχει προκαλέσει χάος στην παραγωγή και το εμπόριο οίνου, καθώς η επήλθε υπέρμετρη αύξηση του παρεμπορίου και κατακόρυφη μείωση των προσδοκώμενων εσόδων, με τους νόμιμους παραγωγούς και κυρίως τους μικρομεσαίους, να ασφυκτιούν στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

 Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, έχει οδηγήσει σε χάος στην παραγωγή και το εμπόριο οίνου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, πολλά λίτρα οίνου, διακινούνται χωρίς παραστατικά και δεν πληρώνεται ο ΕΦΚ και κατ’ επέκταση ούτε ο ΦΠΑ. Αυτό γίνεται διότι στα κρασιά χαμηλής αξίας, ο ΕΦΚ σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ποσοστιαία μέχρι και το 60-65% της αξίας του προϊόντος. Ως εκ τούτου, το κίνητρο για τη διακίνηση του προϊόντος χωρίς παραστατικά και χωρίς την απόδοση του ΕΦΚ είναι πολύ μεγάλο και το φαινόμενο διογκώνεται όσο περνά ο χρόνος.

 Την ίδια ώρα, χιλιάδες στρέμματα παραγωγής δεν καταγράφονται πουθενά και εκατοντάδες παραγωγοί παραμένουν αδήλωτοι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), από τις 160.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, μόνο οι 27.000 προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών για ελέγχους σε όλο τον κύκλο, από την καλλιέργεια και την παραγωγή έως την πώληση και την κατανάλωση, οχτώ μήνες μετά την επιβολή του ΕΦΚ, αυτοί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα η επιβολή του φόρου να αφορά μόνο στους νόμιμους οινοπαραγωγούς.

Ιδιαίτερα στα μικρά οινοποιεία, τα οποία παράγουν έως 100.000 λίτρα κρασιού, η επιβολή του νέου φόρου προκαλεί σοβαρά προβλήματα, καθώς τα οινοποιεία υποχρεούνται να προκαταβάλουν το φόρο, ενώ σε περίπτωση εξαγωγών προς τρίτες χώρες ο ΕΦΚ δεν επιστρέφεται, όπως αποσαφηνίζεται και σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνεπώς, η βιωσιμότητα των μικρών οινοποιείων απειλείται, επιβαρύνεται σημαντικά η ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού ποιοτικού οίνου, τόσο εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, ενώ μειώνεται η Ελληνική συνεισφορά στην πολυετή Ευρωπαϊκή προσπάθεια  για αύξηση των Ευρωπαϊκών εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

Η μέση πτώση του τζίρου στον οινοποιητικό κλάδο ξεπερνά το 20%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, υπάρχουν μονάδες που εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις έως και 50%.

Βεβαίως, λόγω της μείωσης της ζήτησης, και ταυτόχρονα λόγω της αύξησης της παραοικονομίας, υπολογίζεται ότι στα κρατικά ταμεία θα μπουν πολύ λιγότερα χρήματα από τα 55 εκατομμύρια Ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών από τον ΕΦΚ στο κρασί.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί,

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει την αποτυχία του συγκεκριμένου φορολογικού μέτρου και να βρει τα σχετικά δημοσιονομικά ισοδύναμα, ώστε να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί;
  1. Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να παταχθεί το παραεμπόριο και η διακίνηση του «μαύρου κρασιού»;
  1. Τι έσοδα έχει εισπράξει η κυβέρνηση από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως τις 30/09/2016 και πόσα χρήματα υπολογίζει να εισπράξει τελικώς έως το τέλος του έτους;