Ερώτηση Κέλλα για τις ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία


Tags |

Το θέμα των «σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία» φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Παναγιωτόπουλος και οι Βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης, Β. Οικονόμου, Σ. Βούλτεψη, Μ. Αντωνίου, Στ. Γιαννάκης, Α. Κατσανιώτης, Β. Γιόγιακας, Γ. Στύλιος.

Με την ερώτηση επισημαίνουν «την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι προϋπολογισμοί τους τείνουν να εξαντληθούν και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα για σοβαρά νοσήματα».

Αποτέλεσμα, τονίζουν, «να τίθεται σε κίνδυνο η θεραπεία σοβαρά πασχόντων ασθενών».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με έγγραφα Νοσοκομείων αλλά και δημοσιεύματα, ασφυκτική γίνεται η κατάσταση σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι προϋπολογισμοί τους τείνουν να εξαντληθούν, και αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα, για σοβαρά νοσήματα.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των “δανεικών” φαρμάκων από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως επίσης και της παραπομπής ασθενών σε άλλα Νοσοκομεία!

Τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων προκλήθηκαν μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για επιβολή κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης και clawback στα Νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την μεταφορά των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ  χωρίς ωστόσο να μεταφερθούν και τα σχετικά κονδύλια.

Επειδή τα ράφια πολλών Νοσοκομείων, έχουν «στερέψει» από φάρμακα για σοβαρές ασθένειες.

Επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να εκτελέσουν παραγγελίες φαρμάκων, όταν ένα Νοσοκομείο δεν διαθέτει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ώστε να θεωρηθεί νόμιμη η διαδικασία.

Επειδή σε πολλά Νοσοκομεία κυκλοφορούν έγγραφα των διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας προς του γιατρούς !! για περιορισμό κατά το δυνατό της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα;
  2. Γιατί και ενώ το ζήτημα της έλλειψης κονδυλίων, ήταν γνωστό εξ αρχής, επιτρέψατε να πάρει τέτοια έκταση, θέτοντας συγχρόνως, σε κίνδυνο και τη θεραπεία σοβαρά πασχόντων – όπως οι καρκινοπαθείς – ασθενών;

 

06/10/2016                ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΕΛΛΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ                                   Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ