- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Λάρισα τιμά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ειρήνη και την Ελευθερία

Με μια σημαντική εκδήλωση η Λάρισα θα τιμήσει τις Επετείους της Αναβίωσης των Οικουμενικών και Διαχρονικών Συμβόλων του Ολυμπισμού:120 χρόνια Ολυμπιακό Ύμνο- (1896–2016), 80 χρόνια Λαμπαδηδρομία-(1936–2016), με αφορμή την τέλεση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό  την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού ύμνου του Κωστή Παλαμά, ως  Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται, στην πόλη της Λάρισας, που έχει μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2916 και ώρα 6.30-8.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας ,με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς», υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Αντπεριφέρεια Τουρισμού, Πολιτισμού και  Δια Βίου Μάθησης (Θεμ. Αντ/ρχης Αθαν. Παιδής) , σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (Προϊστ. Σδρόλια Σταυρούλα)  ,τον Δήμο Λαρισαίων/Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας (αντιδήμαρχος Αλέξ. Μπατζανούλης) , της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής ( Αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης) και τον  Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας .

 Στην εκδήλωση  αυτή θα γίνει, ειδικά για τη Λάρισα, η Οπτικοακουστική παρουσίαση του  δίγλωσσου βιβλίου-λευκώματος, με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» που τιμά τον Ολυμπισμό και τις θρυλικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων με αφήγηση καλλιτεχνών της ΕΡΤ, από τον ίδιο τον  συγγραφέα Θεόδωρου Μαλλιά, σε μια μνημειώδη έκδοση που τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.

Ο πρόεδρος του Δικτύου «‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπας δήλωσε ότι : ”το  έργο της όλης προετοιμασίας της σημαντικής αυτής εκδήλωσης έχει αναλάβει η ομάδα Πολιτισμού – Αθλητισμού και  Τουρισμού του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και η Ομάδα κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας με συντονιστή τον Βασίλειο Τσιάρα .

Η παρουσίαση της σημαντικής αυτής έκδοσης-λευκώματος, που αποτελεί κόσμημα για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα γίνει με ιδιαίτερο τρόπο από τους εισηγητές ( με συντονιστή  τον δημοσιογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο) ,με την παρουσία γνωστών Ολυμπιονικών (Φανή Χαλκιά, Κατερίνα Βόγγολη κ.ά.) ,ενώ το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι ιδιαίτερα γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί  Σπύρος Καβαλιεράτος και  Ιωάννα Σιωπούδη.

Κείμενα – ποιήματα του Κωστή Παλαμά θα παρουσιάσει  η φιλόλογος κ. Ζωή Καλαφάτη, ενώ θα γίνει

ξενάγηση στην Αίθουσα Θεσσαλών Ολυμπιονικών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας .

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  μέρος των εσόδων (30%) από την προμήθεια του λευκώματος ( που θα είναι σε συμβολική τιμή ), θα δοθεί σε Συλλόγους ατόμων με Αναπηρία και νοητική υστέρηση ,για την ενίσχυση των δράσεων τους”.

 

Ελλάδα, η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων

Η σπάνια έκδοση είναι ένα δίγλωσσο βιβλίο-άλμπουμ ,περίτεχνα διακοσμημένο με αγάλματα και αγγεία από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα έρευνας και μεθοδικής εργασίας 6 χρόνων του πατρινού καθηγητή ,διδάκτορα Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής, Θεόδωρου Μαλλιά..

Το βιβλίο-άλμπουμ 390 σελίδων ,είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό που τιμά το ιερό δώρο που χάρισε ο Κωστής Παλαμάς στην ανθρωπότητα, τον διαχρονικό, προφητικό και οικουμενικό Ύμνο.

Μια ανεκτίμητη κληρονομιά, μια αστείρευτη πηγή ψυχικής και σωματικής τελειότητας, που υμνεί τον Ολυμπισμό, μέσω του οποίου αναβιώνουν αρχές και αξίες για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, αδελφοσύνη, ισότητα και ευγενή άμιλλα .

Το βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Μαλλιά άπτεται των αξιών του Ολυμπιακού Κινήματος, των οποίων η γέννηση ανάγεται στις ιδέες περί του αθλητισμού της Αρχαίας Ελλάδας, καλύπτει δε, ολόκληρη την ιστορία της εξέλιξής τους έως το νέο ξεκίνημα που έγινε με βάση τις αρχές του βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερντέν. Μια τέτοια σε βάθος ανάλυση, παράλληλα με την υπέροχη οπτικοποίηση, μεταφέρει ένα ισχυρό παιδαγωγικό μήνυμα στους νέους αναγνώστες.

 

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων  Θεσσαλίας

 

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                                                          ΒΑΣ. ΤΣΙΑΡΑΣ

                     Οικονομολόγος –Σύμβουλος Ανάπτυξης                         Καθηγητής Γερμανικών  –Επιθεωρητής  Ποιότητας