- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους σε καλλιέργειες τομάτας

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους  με μεγάλους πληθυσμούς στις πρώιμες, μεσοπρώιμες, και όψιμες  καλλιέργειες  τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής .με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ  (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου με μεγάλους πληθυσμούς στις καλλιέργειες τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας ,Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

 Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως   etoxazole, bifenazate, abamectin, κ .α.

 

TUTA  ABSOLUTA

 Διαπιστώσεις:  H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί (90-100 άτομα/3ημέρες/παγίδα) και  παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών 

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά,

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

 Διαπιστώσεις: Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα διαπιστώθηκε η παρουσία του ωιδίου.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

  Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της      ασθένειας.

  Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil.  κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica)

   Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις καλλιέργειες μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και  Φθιώτιδας.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C)..

  Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetylaluminium ,Pyra

 

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings [1]

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

Λύκας Δημήτριος