Μάξιμος : Να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί


Tags |

«Η καθιέρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα τόσο στον παραγωγικό όσο και στον μεταποιητικό κλάδο. Η οικονομική επιβάρυνση λόγω του φόρου, αλλά και η αρνητική επίδραση στους καταναλωτές από την απόφαση αυτή, έχουν ως συνέπεια τη μειωμένη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, την οποία τελικά την πληρώνει ο Έλληνας αμπελουργός». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Όπως επισημαίνει ο Θεσσαλός πολιτικός «ο οινοποιητικός κλάδος είναι από τους λίγους όπου δραστηριοποιούνται επιτυχημένα συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία κατάφεραν έστω και δύσκολα αυτά τα χρόνια να μείνουν στην αγορά και να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Ο τρόπος επιβολής του φόρου, όμως, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φθηνό κρασί, το οποίο παράγουν και διακινούν σε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς ο φόρος μπαίνει στο λίτρο όσο και αν πωλείται αυτό. Στα 100 λίτρα, είτε σε ακριβό είτε σε φθηνό κρασί, η φορολογία που επιβάλλεται είναι η ίδια, άλλα η επιβάρυνση για αυτούς που παράγουν φθηνό κρασί είναι αναλογικά μεγαλύτερη. Έτσι, το παραεμπόριο, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και πολλαπλασιάζεται η διακίνηση οίνου χωρίς παραστατικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό σε βάρος συνεταιριστικών οινοποιείων».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αναφέρει στην ερώτηση ότι «τόσο η ΚΕΟΣΟΕ με αναλυτικά υπομνήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, όσο και δημοσιεύματα στον τύπο (Βήμα της Κυριακής – 04.01.2016) αποκαλύπτουν ότι σε ένα περιβάλλον βαριάς φορολογίας, τα φαινόμενα διακίνησης χωρίς παραστατικά, από την παραγωγή έως την κατανάλωση είναι ολοένα και συχνότερα. Ως εκ τούτου, δεδομένης της διαμορφωθείσας κατάστασης, γεννάται το ερώτημα αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον όγκο των ελέγχων που πρέπει να γίνουν».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος, ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

 

  • Ποια είναι τα πραγματικά έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα από την επιβολή του ΕΦΚ μέχρι σήμερα.
  • Δεδομένου ότι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις χάνουν σημαντικό κομμάτι της ρευστότητάς τους, το κράτος χάνει έσοδα λόγω της αύξησης των φαινομένων παραεμπορίου (ΦΠΑ), αν εξετάζουν την περίπτωση να καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί.