4ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» (Αναλυτικό Πρόγραμμα)


Tags |

FESTIVAL2Το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» είναι πλέον γεγονός και θα ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου 2016 στην Ελασσόνα. Για 4 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ, θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την στήριξη της Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο «Περραιβία» .

FESTIVAL3Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί, όπως πολλοί πιστεύουν και λένε, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση. Όμως «Πολιτισμός» δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά το σύνολο των εκφάνσεων μιας κοινωνίας, δηλαδή των κυρίαρχων αντιλήψεών της, των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας τους, των καθημερινών συμπεριφορών, των πεπραγμένων της. Όχι μόνο αυτών που επαινούμε και μας καταξιώνουν. Αλλά και αυτών που καταδικάζουμε ή έστω συντηρούμε και μας κρατούν υποτελείς στην υπανάπτυξη ή σε σισύφειες προσπάθειες.

Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία.

FESTIVAL4Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η δημιουργία του Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών, υλοποιήθηκε με αυτό τον στόχο. Να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους να πάει όσο πιο μακριά τα πολιτιστικά δρώμενα “… στου Ολύμπου την αυλή”.

Ξεκινήσαμε σιγά – σιγά  το 2013 να μπουσουλάμε. Το 2014 σταθήκαμε όρθιοι. Το 2015 κάναμε το πρώτο μας βήμα.  Κάθε χρόνο θα βάζουμε και ένα μεγαλύτερο στόχο. Θέλουμε πολλά να κάνουμε, αλλά χωρίς βιασύνη. Έχουμε πολλές ιδέες και οράματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο επίπονη και αν είναι για μας. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε… και είμαστε σίγουροι… Στην προσπάθειά μας φέτος είναι μαζί μας η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ο Δήμος Ελασσόνας και οι δεκάδες χορηγοί και υποστηρικτές μας και τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

FESTIVAL5Ευχαριστούμε επίσης την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» για την αμέριστη βοήθεια που μας προσφέρει καθώς και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για την ηθική στήριξή του.

Σας προσκαλούμε όλους λοιπόν στις εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή».

Σημείωση : Δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις. Όποιος αγαπά τον πολιτισμό, ελπίζουμε ότι θα είναι μαζί μας.- –     –    –

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»

 

ΩΡΑ: 7.00 μ.μ.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ

ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του  συγκροτήματος “ORO” από το Μαυροβούνιο και του συγκροτήματος “KURUMU” από την ΤΟΥΡΚΙΑ (Κωνσταντινούπολη), θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».

ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή

ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣ. ΦΑΡΜΑΚΗ»

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΗΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΓΙΑ ΒΑΛΙΩΤΗ

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

ΩΡΑ: 9.00 μ.μ.

Α’ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ & ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝTOΚΙΜΑΝΤΕΡ

“MT.OLYMPUS  – THE CREATION”

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σκηνοθεσία : Αθηνά Κρικέλη, Δημήτρης Ζησόπουλος

Στην ωριαία παραγωγή αμερικανικών προδιαγραφών περιγράφεται η δημιουργία του βουνού «Όλυμπος» και οι γεωλογικές ιδιαιτερότητές του, που το κατατάσσουν στα πλέον ενδιαφέροντα βουνά του πλανήτη.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, με τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών, όταν ο Όλυμπος αποτελούσε παραλία της τεκτονικής πλάκας της Αφρικής, και καταλήγει στο σήμερα, με την βοήθεια σύγχρονων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αλλά και των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, Ησίοδο και Όμηρο.
Στην ομάδα της παραγωγής συμμετέχουν Έλληνες, Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί, ενώ την μουσική του ντοκιμαντέρ έχει συνθέσει ο Γιώργος Χατζής. Αφηγητές είναι ο ηθοποιός Ντέιβιντ Γουάσιγκτον, γνωστός από τις αφηγήσεις του στο National Geographic και σε άλλα εξειδικευμένα κανάλια προβολής ντοκιμαντέρ της Αμερικής και ο Έλληνας ηθοποιός Ιωάννης Στρατάκης.

Το “Mt Olympus the Creation” αποτελεί το δεύτερο από τη σειρά των 12 ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένα στον Όλυμπο, τα οποία η Ellopia Films USA σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι και το 2018.

Η Αθηνά Κρικέλη είναι Δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη.   Υπήρξε διευθύνουσα σύμβουλος την πρώτη διαδικτυακή ελληνοαμερικανική τηλεόραση και δημιούργησε την εταιρεία Ellopia Media Group. Τα ντοκιμαντέρ της έχουν βραβευθεί τρεις φορές από την Ελλάδα, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ επίσης έχει βραβευτεί το 1997, και από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι για την προσφορά της στην διαμόρφωση της κουλτούρας της Νέας Υόρκης.

Το 2006 κέρδισε δύο βραβεία Telly Awards στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2007 κερδίζει άλλα δυο ίδια βραβεία για τα ντοκιμαντέρ “Εντατική μιας ζωής” και “Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο”. Υπήρξε η μόνη Ελληνίδα που αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Emmy Awards. Είναι ανταποκρίτρια της Φωνής της Αμερικής στην Νέα Υόρκη, ενώ η ραδιοφωνική της εκπομπή “Τα δικά μας” φιλοξενείται στο Μουσείο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Αμερικής ως το πιο αντιπροσωπευτικό της ελληνικής γλώσσας. Επίσης υπήρξε πολιτική ανταποκρίτρια της ΕΡΤ 3. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών(National Acacemy Of Television Arts and Sciences, ΝATAS), του Συλλόγου Τεχνολόγων Μηχανικών Πληροφορικής (Σ.Μ.Π.Τ.Ε.), του Foreighn Press και του Συνδέσμου Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Correspondent Associaltion, UNCA).

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ

ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής Κοζάνης και ο σύλλογος Μικρασιατών Βόλου,  οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Κώστα Κωστούλη (κλαρίνο) με τον Μάριο Σαρακατσιάνο στο τραγούδι και την παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου μας, θα προσπαθήσουν να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να προστατεύσουμε την παράδοσή μας ως ανεκτίμητο θησαυρό.

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ

ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του  συγκροτήματος “ORO” από το Μαυροβούνιο και του συγκροτήματος “KURUMU” από την ΤΟΥΡΚΙΑ (Κωνσταντινούπολη), θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».

ΩΡΑ: 10.30 μ.μ.

ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Οργάνωση Εκδηλώσεων: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

Με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας

Οργανωτική Υποστήριξη – Επιμέλεια Εκδηλώσεων : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ».

Ηθική Στήριξη: ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Χοροδιδάσκαλοι: Ανδρέου Ευαγγελία, Νατσιούλη Αθηνά, Παπαχρήστου Γεώργιος, Σαμώτας Ιωάννης

Παρουσίαση : Σοφία Πουλιώτη