- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ερώτηση Κέλλα σχετικά με την έκθεση για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, κκ. Γιάννη Μουζάλα, Πάνο Καμμένο και Ανδρέα Ξανθό, αντίστοιχα, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Την έκθεση  του ΚΕΕΛΠΝΟ για παύση της λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων”. Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου.

«Η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η Κυβέρνηση το σοβαρότατο πρόβλημα των προσφύγων. Ο “αριστερός” σχεδιασμός τους, ξεκίνησε και τέλειωσε στο “στίβαγμα” χιλιάδων ανθρώπων σε ακατάλληλες δομές φιλοξενίας, που τώρα εξελίσσονται σε Δημόσιο κίνδυνο. Χρειάζονται δραστικά μέτρα, προτού ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η Δημόσια Υγεία είναι υπεράνω όλων», ήταν οι δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ),σύμφωνα με έκθεσή του, υπό τον τίτλο “Γνωμάτευση για την Κατάσταση των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων από την οπτική της Δημόσιας Υγείας”, προτείνει το ολοκληρωτικό κλείσιμο των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων, βάσει σχεδιασμού και σταδιακής εφαρμογής.

Οι λόγοι που επικαλείται, είναι άκρως σοβαροί για την Δημόσια Υγεία.

Επειδή από όλους τους παραπάνω λόγους συνάγεται πως υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία,

Επειδή ο σχεδιασμός και λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας είναι αποκλειστικά ευθύνη της  Κυβέρνησης

Επειδή ήδη έχουν παρατηρηθεί ύποπτα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Για ποιόν λόγο δεν ζητήθηκε η γνώμη των υγειονομικών υπηρεσιών, κατά την επιλογή των χώρων που θα φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες;
  2. Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν;
  3. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την υγειονομική κάλυψη των ανθρώπων που απασχολούνται σε καθημερινή βάση στα Κέντρα Φιλοξενίας;
  4. Εγγυάσθε ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν θα επηρεάσει τη Δημόσια Υγεία;