Ερώτηση Λαμπρούλη για τις καταστροφές ελαιόδεντρων στο Ν. Λάρισας


Tags |

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Γόννων του Δήμου Τεμπών στο Νομό Λάρισας. Με βάση τους υπολογισμούς η καταστροφή από την πυρκαγιά αφορά πάνω από 40.000 χιλιάδες ελαιόδεντρα κυρίως βρώσιμης ελιάς. Ενός προϊόντος όπως και το λάδι, που αποτελούν μια από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής.

Γίνεται κατανοητό πως η συγκεκριμένη εξέλιξη οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής  αφού πέρα από την απώλεια του προσδοκόμενου εισοδήματος για τη φετινή χρονιά, βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και αβεβαιότητα για το μέλλον τους, αφού η αποκατάσταση (επαναφύτευση) της ζημιάς είναι κοστοβόρα αλλά και χρονοβόρα (ώσπου να αποδώσει).

Ειδικά στις σημερινής συνθήκες που και οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εισοδήματά τους (με την εξοντωτική φορολογία, τα χαράτσια κ.ά.) απόρροια της βαθύτατα αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των  προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παράλληλα αναδεικνύονται και από τη συγκεκριμένη καταστροφική πυρκαγιά, οι τεράστιες διαχρονικά πολιτικές ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν τις ελλείψεις, αφενός στον τομέα της πρόληψης (αναγκαία έργα σε αγροτικούς, δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός, φύλαξη κ.ά.), αφετέρου σε ενίσχυση με προσωπικό και μέσα (εναέρια και επίγεια) της πυροσβεστικής .

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς.
  • Να παρθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων όπως πάγωμα οφειλών – δανείων στις τράπεζες και στο δημόσιο, έκτακτη οικονομική στήριξη, απαλλαγή από φόρους και τέλη.
  • Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική προστασία.
  • Να ενισχυθεί με τα απαραίτητα μέσα το πυροσβεστικό σώμα όπως και η ενίσχυσή του με το αναγκαίο προσωπικό.

 

 

Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης

 

Κώστας Στεργίου