- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος : Φτηνή δημαγωγία οι προτάσεις Τσίπρα

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς (από την “Ελευθερία” της Κυριακής και τον δημοσιογράφο κ. Μενέλαο Κατσαμπέλα) να σχολιάσει τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δήλωσε τα εξής:

 «Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του στο μόνο που επιδίδονται συστηματικά είναι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η αγωνία τους είναι πώς να εντυπωσιάσουν, να παραπλανήσουν, να ρίξουν την μπάλα στην εξέδρα. Από ουσία, όμως, τίποτε. Αντί η αναθεώρηση του συντάγματος να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα αφετηρία της πολιτικής μας ιστορίας γίνεται εργαλείο φθηνής δημαγωγίας. Για ποια συμφωνία μπορούμε να μιλήσουμε όταν στις προτάσεις του πρωθυπουργού δεν υπάρχει μια αναφορά στην Παιδεία. Όταν ποιούν την νήσσαν για το φλέγον ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και θα αποτρέψει επιτέλους τη μαζική φυγή των νέων για σπουδές στο εξωτερικό και την οικονομική εξουθένωση των οικογενειών τους. Όσον αφορά τα περί κοινωνικού διαλόγου ή δημοψηφισμάτων πρόκειται για διαδικασίες εκτός του υφιστάμενου συνταγματικού πλαισίου, άνευ σημασίας, εντασσόμενες στο λαϊκιστικό μοτίβο της συριζαϊκής δημαγωγίας.

Εάν πράγματι ο κ. Τσίπρας θέλει συναίνεση, ας δεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξουν όσα άρθρα θέσουν τα κόμματα και η επόμενη βουλή να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα αναθεωρηθούν. Είναι νομίζω μια έντιμη πρόταση. Έτσι και ο λαός με την ψήφο του θα τοποθετηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές και για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ο κ. Χαρακόπουλος, απάντησε ότι «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ίσταται των πολιτικών αντιπαραθέσεων ως ρυθμιστικός παράγων του πολιτεύματος. Όχι βεβαίως αποψιλωμένος των αρμοδιοτήτων που οφείλει να έχει για να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας την αποστολή του. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Η πρόνοια του συνταγματικού νομοθέτη του 1975 για διάλυση της βουλής όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής Προέδρου στόχευε στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου. Δυστυχώς, στην πράξη χρησιμοποιήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Τσίπρα ως όχημα για την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ. Η άμεση εκλογή του Προέδρου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διχάσει το λαό, ενώ ταυτόχρονα ενέχει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί μια διαρχία της εκτελεστικής εξουσίας.

Αναφορικά με το ρόλο των δημοψηφισμάτων, ο Θεσσαλός πολιτικός δήλωσε ότι «Τα δημοψηφίσματα, όπως αποδείχθηκε από τη ζωή, δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Αντιθέτως, συχνά καθίστανται οχήματα επικίνδυνων επιλογών ή εργαλεία στα χέρια δημαγωγών. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στη δική μας περίπτωση είναι χαρακτηριστικό του που μπορεί να οδηγήσει μια κατά τα φαινόμενα δημοκρατική διαδικασία. Και μιλώ κυρίως για τον κοινωνικό διχασμό, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πιστεύω περισσότερο στην αξία των τοπικών δημοψηφισμάτων. Άλλωστε, η εμπειρία και από άλλες χώρες δείχνει ότι στα εθνικά δημοψηφίσματά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν απαντά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος αλλά με την ψήφο του θεωρεί ότι στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση».

Τέλος, για την πρόταση καθιέρωσης θητείας των βουλευτών, ο κ. Χαρακόπουλος, σημείωσε με νόημα: «Δεν πιστεύω σε “κόφτες” που …υποκαθιστούν ή διορθώνουν τη λαϊκή βούληση! Άλλωστε, ανανέωση γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα δραστική από τους ίδιους τους πολίτες. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η “ανανέωση” του πολιτικού προσωπικού στα χρόνια της κρίσης μας δίδαξε πως δεν αρκεί από μόνη της για την αναβάθμιση της πολιτικής. Αυτή η βουλή είναι η πιο ανανεωμένη από πλευράς προσώπων. Φοβούμαι, ωστόσο, ότι είναι και η πιο υποβαθμισμένη από πλευράς ποιότητας…»