Ερώτηση Κέλλα για συμβάσεις καθαριότητας σε Νοσοκομεία και Κ.Υ.


Tags |

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στην 4η ΥΠΕ”. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο πρώην Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου.

Ο Τομεάρχης Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του επισημαίνει πως «Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι τους Κυβερνώντες ενδιαφέρει αποκλειστικά η δημιουργία κομματικού κράτους για την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους σκοπών. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου μάλιστα, δεν διστάζουν να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μισθό 39 ευρώ μικτά, τον μήνα! “Αριστερή φιλολαική πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας”».

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Νωπή είναι ακόμη η νομοθετική ρύθμιση (ν. 4368/2016), για απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών για τις ανάγκες των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη διακοπή των συμβάσεων με τις εταιρείες στα Νοσοκομεία, ώστε να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Νομοθετική ρύθμιση, κατά της οποίας προσέφυγαν νομικά οι εταιρείες καθαρισμού, αναμένοντας την δικαστική απόφαση και γνωστοποιώντας την προσφυγή στις αρμόδιες ΔΥΠΕ, (ΣτΕ πράξη 5/2016, ΣτΕ ΕΔ190/4-7-2016, Δικοικητικό Εφετείο Αθηνών προσφυγή 24345/21-6-2016).

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες πρόσληψης, στέλνοντας μάλιστα και τις συμβάσεις στις καθαρίστριες που έχουν ήδη επιλεγεί, για υπογραφή.

Το αξιοπρόσεκτο όμως του γεγονότος, πέραν της βιασύνης για τις νέες συμβάσεις, αλλά οι όροι που προωθεί η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση. Υπάρχουν συμβάσεις για καθαριότητα μόλις δύο ωρών την εβδομάδα!! Δηλαδή εργασία για οχτώ ώρες το μήνα με μισθό 39,38 ευρώ μικτά!!

Επειδή εκκρεμεί δικαστική απόφαση για τις εταιρείες καθαρισμού,

Επειδή με δύο ώρες  καθαριότητας την εβδομάδα δεν είναι δυνατόν να θεωρείται υγειονομικά ασφαλές ένα Ιατρείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ),

Επειδή μισθολογικά, πρόκειται για μια απαράδεκτη σύμβαση

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Έχετε γνώση για τις διαδικασίες πρόσληψης που έχουν γίνει από την Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ; Παρόμοιες διαδικασίες έχουν γίνει και στις άλλες ΥΠΕ της χώρας;
  2. Ποιοι ακριβώς θα είναι οι όροι των νέων συμβάσεων; Είστε σύμφωνος με αυτούς τους όρους;