Η Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας


Tags |

Με επιτυχία και σε ήπιο κλίμα διεξήχθησαν την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 στο Επιμελητήριο Τρικάλων, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. Στα βασικά σημεία της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. τόνισε :

«Η πορεία εξόδου από τη μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών τελικά δε  συνεχίστηκε εντός του  2015, παρά τα για πρώτη φορά θετικά οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, μετά τη σημαντική επιδείνωση του κλίματος της οικονομικής αβεβαιότητας εξαιτίας των συνεχών διαπραγματεύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο που οδήγησε σε σημαντικότατες εκροές καταθέσεων και τελικά στην εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων, στο δεύτερο εξάμηνο η ύφεση επανήλθε. Η Ελλάδα όχι μόνο δε βγήκε από το μνημόνιο όπως κατόρθωσαν όλες οι άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης που υλοποιούσαν αντίστοιχες συμφωνίες, αλλά τελικά μετά από διαδικασίες που λίγο έλλειψε να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία, εκτός ευρώ και  ενδεχομένως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφτηκε και νέα δανειακή σύμβαση η οποία πέραν της επίδρασής της στο χρέος της χώρας, περιλαμβάνει μια σειρά νέων υφεσιακών μέτρων. Μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ παραμένουν οι σημαντικές δυσλειτουργίες που δημιουργούν τα capital controls στις επιχειρήσεις. Στο τραπεζικό σύστημα, οι μεγάλες εκροές καταθέσεων οδήγησαν στην εξάρτηση του ελληνικού συστήματος από τον ELA, ενώ επανήλθε η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, με την οποία σχεδόν εξανεμίστηκε η αξία συμμετοχής των προηγουμένων μετόχων.

 Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο λειτούργησε η Τράπεζά μας και δέχτηκε σημαντικές επιδράσεις, που αφορούσαν κυρίως την απώλεια καταθέσεων και την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Οι εκροές καταθέσεων οδήγησαν στη μείωση της  ρευστότητας και στην ανάγκη λήψης διατραπεζικής γραμμής από άλλη ελληνική τράπεζα. Η επιδείνωση του χαρτοφυλακίου οδήγησε στην ανάγκη λήψης επιπλέον προβλέψεων σημαντικού ποσού και στην εμφάνιση για πρώτη φορά, παρά την υψηλή κερδοφορία προ προβλέψεων, ζημιών στα αποτελέσματά μας, οφειλόμενες κατά ένα μέρος και στη σύνταξη για πρώτη φορά των οικονομικών μας καταστάσεων με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικομικής Αναφοράς.

Η Τράπεζά μας όμως κατόρθωσε να αντέξει και σε αυτή τη θύελλα. Παρέμεινε κεφαλαιακά επαρκής χωρίς να χρειαστεί έκτακτη κεφαλαιακή ενίσχυση. Διατήρησε υψηλή κερδοφορία προ προβλέψεων άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ και παρά τις μεγάλες προβλέψεις για τις χορηγήσεις και τις ζημίες της χρήσης που προκάλεσαν, διατήρησε τη λογιστική αξία της μερίδας πάνω από την ονομαστική της τιμή, όταν στις συστημικές τράπεζες οι μετοχές σχεδόν μηδενίστηκαν ενώ στις συνεταιριστικές τράπεζες που χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκαν ονομαστικές τιμές μερίδων πολύ πιο κάτω από την προηγούμενη τους τιμή. Σημαντικό στοιχείο είναι και η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της Τράπεζας».

Σχετικά με τα θέματα ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκαν με μυστική ψηφοφορία (150 ναι και 0 όχι) :

  1. Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2015 έως 31/12/2015.
  2. Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων της Τράπεζας, της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2015 έως 31/12/2015.
  3. Απαλλαγή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από κάθε ευθύνη σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, στα πεπραγμένα και τη διαχείριση των υποθέσεων της Τράπεζας για τη χρήση 2015.

Τα υπόλοιπα θέματα της Συνέλευσης εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε:

  • όσους συμμετείχαν στην ομολογιακή έκδοση που ενίσχυσε τα κεφάλαια της τράπεζας, καθώς και όλους όσους ακόμη σήμερα μέσα στην κορύφωση της κρίσης αγοράζουν μερίδες, και ζήτησε από όλους να ενισχύσουν κεφαλαιακά την τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη πως οι υπάρχουσες αξίες αγοράς θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις με τη βελτίωση της κατάστασης στο μέλλον,
  • τους καταθέτες που συνεχίζουν να διατηρούν τις καταθέσεις τους στην τράπεζά μας και ζήτησε από όσους τις απέσυραν για να διακρατήσουν ποσά στο «μαξιλάρι» να τις επιστρέψουν, γιατί δεν έχουν κανένα λόγο να παίρνουν τους σχετικούς κινδύνους.
  • τους συνεπείς δανειολήπτες και όσους ρύθμισαν τις οφειλές τους και παρά τα οικονομικά τους προβλήματα είναι συνεπείς στο πρόγραμμα αποπληρωμής και ζήτησε από όσους έχουν καθυστερήσεις στις οφειλές τους να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη και το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
  • τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Γενικό Διευθυντή, και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της, για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν την προηγούμενη χρήση και επισήμανε την ανάγκη να υπερβούμε όλοι τον εαυτό μας για να διασφαλίσουμε το μέλλον της τράπεζας, πόσο μάλλον όταν σε λίγο μπορεί να είμαστε μια τράπεζα με άδεια λειτουργίας σε εθνικό  επίπεδο.

Κλείνοντας τόνισε ότι παρά τις απίστευτες αντιξοότητες  που αντιμετωπίσαμε όλοι μας την τελευταία εξαετία:

“Η τράπεζα είναι εδώ, ισχυρή  και χρήσιμη πάντα δίπλα στους συνεταίρους  πελάτες της, μοχλός και εργαλείο για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Θεσσαλίας».  

 

Γραφείο Τύπου

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας