Ρένα Καραλαριώτου : Ανταλλαγή εκτάσεων προς όφελος της πόλης και της αγροτικής ανάπτυξης


Tags |

Στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της καλλιέργειας και της σποροπαραγωγής σε συνδυασμό με το ερευνητικό και επιστημονικό έργο που γίνεται στις  εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, βόρεια της Θεοφράστου, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών αναφέρθηκε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων, κ. Ρένα Καραλαριώτου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ινστιτούτο.

Η κ. Καραλαριώτου, συνοδευόμενη από τους δημοτικούς συμβούλους  κκ Δημήτρη Γεωργάκη και Βασίλη Παπαδημητρίου πραγματοποίησε συνάντηση  με το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό  του φορέα , τον Διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Χρήστο Τσαντήλα και  τον πρώην Διευθυντή, κ. Βασίλη Σαμαρά , όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το έργο, στον τομέα της σποροπαραγωγής, που συντελείται από τους ερευνητές του ινστιτούτου.

Η κ. Καραλαριώτου αφού άκουσε  προσεκτικά τις απόψεις , προτάσεις και ανησυχίες των εργαζομένων,   και την  ενημέρωση που ειχε από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου κ.Τσαντηλα  έκανε την εξής δήλωση :  «Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών παράγει σημαντικό επιστημονικό  κα ερευνητικό έργο, στον τομέα της σποροπαραγωγής των κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων που παράγονται στην Ελλάδα . Ως «Λάρισα – Νέα Αρχή» στηλιτεύουμε την περίεργη… βιασύνη με την οποία η δημοτική αρχή σπεύδει να ολοκληρώσει την παραχώρηση των 220 στρεμμάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο Δήμο Λαρισαίων και η οποία θα ολοκληρωθεί  με την υπογραφή  της προγραμματικής   σύμβασης παραχώρησης, μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και του Δημάρχου Λαρισαίων, κ. Καλογιάννη.

Η παράταξη μας ,στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Μάϊου 2016 , που λήφθηκε η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα , πρέπει να τονίσουμε οτι απουσίαζε καθώς αποχώρησε διαμαρτυρόμενη . Συνεπώς την ,ομόφωνη  απόφαση για το θέμα , τη συζήτησαν και την έλαβαν μόνο τρεις δημοτικές παρατάξεις(τρεις απουσίαζαν ).

Είναι δεδομένο ότι η Λάρισα είναι μία μεγάλη πόλη και οι ανάγκες των κατοίκων της έχουν αυξηθεί. Οι εγκαταστάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ  βρίσκονται πλέον στον αστικό ιστό της πόλης . Η ενδεχόμενη αξιοποίηση , προς όφελος της πόλης μέρος των εκτάσεων αυτών είναι θετική  , εφόσον όμως διασφαλιστεί η ανταλλαγή των συγκεκριμένων εκτάσεων με άλλες δημοτικές εκτάσεις, ίσης γεωργικής αξίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί  και το σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου,  προς όφελος των αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης .

Διανύουμε την 7η χρονιά κατά την οποία η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση και αποτελει  κοινό τόπο, ότι  για να έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, είναι μονόδρομος η στροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και η εξ’ ολοκλήρου στήριξη του.

Ο δήμαρχος, χωρίς να κάνει καμία διαβούλευση με φορείς όπως το ΓΕΩΤΕΕ, με εκπροσώπους των αγροτών  ,των εργαζομένων , με τον σύλλογο σποροπαραγωγων   και να διενεργήσει μία ανοιχτή συζήτηση, ένα διάλογο,  έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για την απόδοση των μισών εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ  στο Δημο . . Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, κατά την οποία αποχωρήσαμε διαμαρτυρόμενοι,  δεν έφερε καν ολοκληρωμένο σχέδιο προς συζήτηση, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ομαλή συνέχιση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών και οι καλλιέργειες ψυχανθών και ποικιλιών σπόρων που γίνονται στις συγκεκριμένες εκτάσεις.» τόνισε η κ. Καραλαριώτου και συνέχισε λέγοντας:

« Πρέπει να  διασφαλιστεί η ανταλλαγή των συγκεκριμένων εκτάσεων με άλλες δημοτικές εκτάσεις, ίσης γεωργικής αξίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί  η ομαλή συνέχιση των καλλιεργειών και του σημαντικού ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου προς όφελος της αγροτικής οικονομίας .

Αυτό είναι εφικτό , και καλούμε τον κ. Δήμαρχο  αλλα και τον κ. Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να το διασφαλίσουν  έτσι ώστε και η πόλη να <βγει> κερδισμένη αλλά και  την έρευνα και παραγωγή στον  πρωτογενή τομέα να στηρίξουμε »